28 martie 2024, 23:13

Facturile la curent electric și gaze naturale, imposibil de plătit pentru milioane de angajați din Europa

Facturile la energia electrică și gazele naturale sunt imposibil de plătit pentru milioane de angajați din Europa. Acest avertisment vine de la Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES). Numărul de zile pe care trebuie să le muncească un angajat cu salariul minim a crescut dramatic în unele state din Uniune.

Europa trece la economii drastice. În Italia, temperatura va fi mai scăzută, atât în case, cât și în clădirile de birouri. Guvernul a decis că nu poate depăși 19 grade. De asemenea, o oră pe zi, căldura va fi oprită complet. Iar în Franța, președintele Macron a anunțat reducerea consumului general cu 10 la sută.

Portugalia ia măsuri excepționale pentru a susține populația. Au fost anunțate diverse ajutoare pentru familiile cu copii – 50 de euro de fiecare copil, precum și pentru portughezii care au până în 2700 de euro pe lună. De asemenea, TVA-ul la electricitate va fi redus de la 13 la 6 la sută.

Despre măsurile luate deja în vederea economisirii energiei în Germania am relatat pe larg, în mai multe rânduri. Recent, trei mii de oameni au ieșit în stradă la Leipzig, în Germania, în semn de protest față de deteriorarea condițiilor de trai.

Prețurile energiei electrice din Germania aproape s-au dublat de la începutul anului și continuă să crească. O frână propusă a prețului energiei electrice urmărește să scutească consumatorii de presiunea financiară suplimentară.

Oricine semnează un nou contract de electricitate acum va plăti aproximativ 53 de cenți pe kilowatt-oră. În urmă cu un an, electricitatea costa mai puțin de jumătate. Cei cu un contract existent plătesc, de obicei, un preț mai mic. Dar este probabil ca furnizorii să ajusteze prețurile la nivelul actual al pieței.

Cel mai recent pachet de ajutor măsurat convenit de guvern include un plafon de preț al energiei electrice pentru „consumul de bază” la aproximativ 30 de cenți pe kilowatt-oră.

Aceasta ar însemna că, pentru o anumită cantitate de energie electrică, s-ar aplica un preț redus. Pentru un consum suplimentar peste aceasta, prețul nu ar fi plafonat.

Guvernul austriac a anunțat subvenții pentru o parte din consumul de energie, precum și ajutoare bănești de 150 de euro pentru pensionari și pentru persoanele cu venituri foarte mici. Pachetul total de sprijinire a populației are o valoare de 2 miliarde și jumătate de euro.

Practic, așa arată CRIZA.

În 16 ţări membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, angajații care primesc salariul minim trebuie să pună deoparte echivalentul salariului pe o lună şi chiar mai mult pentru a putea continuă să îşi lumineze sau să îşi încălzească locuinţa, susţin sindicatele europene.

Anul trecut, această situaţie se înregistra în numai 8 din statele membre ale Uniunii Europene.

În acest an, un salariat din Estonia trebuie să muncească cu 26 de zile mai mult în comparație cu anul trecut pentru a-şi plăti facturile anuale la energia electrică și gazele naturale.

Sindicatele cer guvernelor să pună capăt creşterilor nesustenabile de preţuri. Miniștrii energiei din Uniunea Europeană se vor reuni la finalul săptămâni în Praga pentru a găsi soluții pentru criza care se adâncește de la o zi la alta.

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol