24 iunie 2024, 6:05

FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Infractorul turnător transformat în expert militar

ȘTIRE: „Emmanuel Macron, președintele Republicii Franceze, nu a vorbit degeaba. A pregătit de fapt terenul pentru ceea ce se întâmplă în prezent. Și se întâmplă că a trimis în Ucraina o parte din așa-numita legiune străină. Mercenari pregătiți de ofițeri ai armatei franceze și plătiți de Republică pentru a-și vărsa sângele în folosul acesteia în diverse teatre de luptă. Ce semnificație și ce consecințe are această decizie adoptată la Palace Élysée?

Legiunea franceză constituie o forță redutabilă, să-i spunem paramilitară, alcătuită din persoane de diferite naționalități, venite practic din toate colțurile lumii în căutarea unor câștiguri substanțiale. Sau chiar pur și simplu atrași prin propriul lor spirit de aventură, de dorința de a-și risca viața pe diverse fronturi de luptă. Și nu de puține ori, acești tineri devin carne de tun, scutind statul francez de sacrificarea propriilor cetățeni. Mercenarii din Legiunea Străină sunt instruiți la un nivel extrem de înalt și echipați după ultimul răcnet al standardelor din domeniu.

Nu se știe, sau cel puțin eu nu știu, câți membri are, cu adevărat, Legiunea Străină. Probabil între 5 și 10 mii. O adevărată armată. […] 5 mii de legionari, extrem de bine antrenați și echipați, nu schimbă din temelii soarta războiului din Ucraina, dar îl pot influența într-o măsură semnificativă.”

NARAȚIUNE: 1. Rusia luptă cu Occidentul colectiv și NATO. 2. Franța a trimis trupe să lupte împotriva Rusiei în Ucraina.

CONTEXT: De la izbucnirea, pe scară largă, a războiului din Ucraina, Kremlinul a pozat constant într-o victimă a NATO și a comunității europene, care se vede nevoită să lupte într-un nou „război de apărare a patriei”. La intervale regulate de timp, propaganda rusă lansează în spațiul public diverse narațiuni false, care alimentează tezele principale ce însoțesc politica sa agresivă în Estul Europei, precum cele care pun în seama Occidentului responsabilitatea războiului din Ucraina. Astfel, prin portavocile cu putere mare de penetrare în spațiul informațional, Moscova a pretins că Occidentul (inclusiv România) va intra în război de partea Ucrainei, dar și că trupele NATO staționate în Europa de Est (inclusiv în România) ameninţă pacea.

De data aceasta, narațiunea pare a avea ca punct de plecare un text al lui Stephen Bryen, fost subsecretar adjunct al Ministerului american al Apărării în timpul administrației Reagan, și expert în strategii și tehnologii de securitate. Articolul infractorului Sorin Roșca-Stănescu (2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru aderare de grup infracțional organizat), deși în aparență fără legătură cu textul original, diferă doar în privința cuvintelor folosite, ideile exprimate și ordinea în care sunt acestea expuse fiind în mare, aceleași, făcând referire la interesele franceze în Africa, afectate puternic de intervențiile Rusiei în zonă.

Publicația Corect News a fost plasată, în 2021, pe locul 2 într-un clasament al „presei independente” alcătuit de oficiosul Moscovei, Sputnik, pentru „atitudinea critică față de abuzurile autorităților și publicarea unor anchete de răsunet”. Multe dintre anchetele „de răsunet” ale publicației au fost grupate în volumele cărții Războiul din Ucraina, la care Roșca Stănescu este coautor, împreună cu Cozmin Gușă și Adrian Severin, alte două portavoci ale Kremlinului extrem de prezente în spațiul public. În respectivele volume se vorbește despre „laboratoarele militare de biocercetare din Ucraina” și „fermele de copii, conduse de rakeți”, despre cum „Ucraina este deja cumpărată de familia Rothschild”, dar și despre cum „Occidentul pune la cale dezmembrarea Rusiei”.

Legiunea Străină Franceză, despre care afirmă SRS că este deja prezentă în Ucraina, este un corp al armatei franceze, care cuprinde mai multe subdiviziuni militare: infanterie, cavalerie, geniu și trupe aeropurtate. Independentă de restul forțelor armate franceze doar în ceea ce privește recrutarea, aceasta a fost creată în 1831, pentru a permite încorporarea cetățenilor străini în armata franceză.

OBIECTIV: Promovarea discursului antiucrainean şi antioccidental, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale, validarea propriilor teorii filoruse.

Franța nu a trimis trupe în Ucraina

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: NATO a afirmat în nenumărate rânduri că nu dorește să se implice în războiul din Ucraina, fiind atentă să evite orice posibil incident cu forțele ruse. În schimb, a presat Moscova cu sancțiuni și a livrat Ucrainei armament, muniție, ajutoare umanitare și fonduri. Mai mult, nu a existat vreodată un plan al NATO sau al Ucrainei de a agresa militar Rusia sau de a recupera teritoriile anexate pe cale militară. De fapt, ca și în cazul altor „descoperiri” ale propagandei (pro)moscovite, nici în acest caz nu sunt oferite probe, narațiunile respective bazându-se exclusiv pe declarațiile unor lideri politici sau experți pro-Kremlin. La rândul său, în susținerea afirmațiilor pretins sigure, Sorin Roșca Stănescu nu aduce absolut nicio dovadă că vreun stat NATO, nu doar Franța, ar fi trimis militari în Ucraina după invazia rusă.

În realitate, imediat după apariția articolului lui Bryen, ministerul francez de Externe a declarat, într-o postare pe X, că Franța nu a trimis trupe în Ucraina, numind afirmația drept „dezinformare”. La câteva zile distanță, Bryen a publicat un alt material, în care a recunoscut că „s-ar putea înșela” în privința presupusei desfășurări de trupe franceze în Ucraina, furnizând sursele articolului publicat anterior. Astfel, el citează un articol de pe un site de știri militare rusești, care notează la final că „nu poate nici confirma sau infirma această informație”. Articolul respectiv era bazat pe relatările unui canal rusesc de Telegram și ale unui jurnalist rus, care, la rândul lor, specificau că informația este neconfirmată. O altă sursă invocată de Bryen este o pagină de Facebook (PETV), care se autodescrie ca fiind „o platformă de jocuri folosită pentru comedie și opinii rezultate din dialog spontan”. Această pagină o citează pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care ar fi spus că „Franța va pregăti 1.500 de soldați în aprilie pentru a fi trimiși în Ucraina”. Nu în ultimul rând, Stephen Bryen adaugă în lista surselor sale o postare de pe un binecunoscut site promotor de teorii conspiraționiste, de la cele legate de pandemia de covid19, până la oculta satanistă aflată la conducerea lumii.

Mai mult, observăm că, deși postările citate fac referire la 100 de luptători, iar diplomația rusă la 1.500, numărul militarilor trimiși de Franța în Ucraina se multiplică până la 5.000 în materialul lui Roșca Stănescu, practic mai mult de jumătate din efectivele Legiunii Străine Franceze, estimate a fi undeva în jurul a 9.000 de oameni. Mai mult, dovedind o crasă necunoștință a problemei, SRS afirmă că Legiunea Străină Franceză este o grupare paramilitară, comparând-o cu defuncta grupare rusă Wagner, când, în realitate, aceasta este parte integrantă a armatei Franței, supunându-se deplin conducerii militare a Parisului. În plus, Regimentul 3 de infanterie al Legiunii, la care fac referire „sursele” invocate, își are sediul în Guyana Franceză, unde este responsabil de protejarea Centrului Spațial din Guyana și lupta împotriva exploatării ilegale a minelor de aur din regiune. Detașarea unui regiment aflat la mii de kilometri distanță de zona de destinație pare destul de improbabilă, în condițiile în care zeci de mii de militari se află mult mai aproape, iar costurile cu dislocarea acestora ar fi mult mai scăzute.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Într-un interviu acordat acum două săptămâni, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că, în continuare, nu exclude posibilitatea de a trimite trupe franceze în Ucraina, amintind de declarațiile sale din ultima perioadă, care sugerau că statele occidentale ar trebui să ia în calcul detașarea de forțe armate pe teritoriul ucrainean. În același interviu, însă, Macron a precizat că în momentul de față situația de pe front nu impune o astfel de măsură.

Sursa: veridica.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol