23 septembrie 2023, 18:28

Familiile politice europene, în prag de reorganizare. Ce valori împărtășesc formațiunile din Parlamentul European

Alegerile europarlamentare de duminică vor stabili viitorul Uniunii Europene. Fiecare partid trebuie să adere la o familie politică europeană, în funcție de valorile pe care le împărtășesc.

Pentru a fi formată o familie europeană este nevoie de șapte partide și 25 de membri.

În prezent, familiile politice europene sunt:

Partidul Popular European

PPE este cea mai numeroasă familie europeană din iulie 1999 și reprezintă ideologia centru-stânga. Viziunea PPE este de a construi o Europă unită, mai democratică și competitivă în care cetățenii să muncească, să călătorească, să pună bazele unor afaceri, să investească și să colaboreze între ei. Misiunea PPE este de a construi o Europă care să ofere șanse egale pentru toți, o Europă care să promoveze valorile demnității umane, libertate, solidaritate, așa cum se arată pe site-ul grupului.

Președintele grupului PPE este Manfred Weber.

Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților 

PES este a doua cea mai mare familie europeană. Socialiștii au o viziune despre o schimbare radicală în Europa. Aceștia susțin un nou model economic pentru progresul Europei, o viziune progresivă pentru migrație, instituții și o societate civilă mai puternice. De asemenea, încurajează un parteneriat între Europa și Africa și comerțul pentru mai mulți, nu pentru câțiva, potrivit site-ul grupului.

Președintele grupului PES este Udo Bullmann.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni

Grupul a fost fondat în 2009 și militează pentru diversitate în Parlamentul European, pentru reducerea risipei de plastic și pentru ca atât activitățile de la Bruxelles și cele de la Strasbourg să se desfășoare în același loc pentru a reduce taxele de transport și emisiile de gaze poluante.

Președinții grupului sunt: Syed Kamall & Ryszard Legutko.

Alianța Liberalilor și Democraților Europeni

Grupul a fost înființat în 2004 și promovează spiritul liber, o libertate individuală și o cultură economică îmbinată cu solidaritatea economică, fiind preocupați de respectul pentru toleranță. De asemenea, susțin reducerea birocrației, protecția mediului, introducerea monedei euro.

Președintele grupului este Guy Verhofstadt.

Grupul Confederației Stânga unită europeană-Stânga verde nordică

Grupul reunește toate partidele cu viziuni comuniste și socialiste.

Președinte: Gabi Zimmer

Grupul Verzilor

Grupul protejează siguranța mediului, justiția socială, egalitatea de șanse și susține un echilibru între reforme economice și interesele sociale ale oamenilor.

Președinți: Ska Keller & Philippe Lamberts

Grupul Europa Libertății și Democrației Directe 

Este un grup eurosceptic care se ocupe integrării europene. Grupul vrea să reducă puterea Uniunii Europene sau chiar să dispară.

Președinte: Ninel Farage, cel care a contribuit la Brexit.

Grupul Europa Națiunilor și a Libertății 

Grupul a fost înfăptuit în 2015, iar Majoritatea grupului este formată din Frontul Național francez. Cuprinde partide de dreapta și extremă dreaptă. Aceștia sunt de părere că statele trebuie să-și stabilească propriul buget, propriile reguli, dar promovează o cooperare economică între state.

Președinți: Nicolas Bay & Marcel de Graaff


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol