8 iunie 2022, 8:07

Fascinația Americii. 10 lucruri pe care românii trebuie să le știe despre țara tuturor posibiltăților

Statele Unite ale Americii sunt recunoscute pentru multe lucruri care au contribuit la dezvoltarea lumii așa cum o știm astăzi. De la celebrități recunoscute mondial, la producții de cinematografie, la fast-food, Iphone, Google și multe alte produse și servicii, fără de care viața noastră nu ar mai fi arătat la fel. Cu toate acestea, rămân în continuare noi lucruri de descoperit cu privire la Statele Unite, iar din acest motiv redăm nu mai mult de zece curiozități sau lucruri mai puțin știute despre America.

80% din terenurile din statul Nevada sunt deținute de guvern

Guvernul SUA deține o porțiune semnificativă din suprafața terenului din statul american Nevada, mai exact 80% din aceasta. Terenurile sunt rezervate refugiilor pentru animale sălbatice, pădurilor,  monumentelor, parcurilor naționale și terenurilor gestionate de Biroul de Management al Pământului. Acestea variază de la deșerturi întinse pe suprafețe vaste, la orașe miniere pustii până la ferme izolate, lanțuri montane și multe altele.

Sursă Foto: travelzoo.com

Pizza cât cuprinde

Chiar dacă primul instinct ar fi să spunem că americanii preferă să mănânce mai mulți burgeri decât pizza, nu suntem nici pe departe apropae de adevăr. Conform unui sondaj realizat de American Index Satisfaction Customer, în SUA sunt servite zilnic aproximativ 40 de hectare de pizza, echivalentul a 100 de acri, menționează worldatlas.com.

Sursă Foto: busy.org

Steagul SUA a fost proiectat de un elev de liceu

Steagul actual al SUA este cunoscut în întreaga lume, însă la momentul în care a fost creat nimeni nu se aștepta să devină simbolul real al Statelor Unite. Steagul american a fost proiectat de Robert G. Heft, în 1958 ca proiect al școlii în cursul anului de juniori în liceu. Fiecare stea în parte reprezentată pe steagul actual al americii a reprezentat în viziunea lui Heft fiecare stat american. Pentru proiect acesta a primit un „B”, dar a fost asigurat de profesorul său că că nota lui va fi reconsiderată dacă Congresul Statelor Unite va accepta designul pentru pavilion. Cu toate acestea, spre surprinderea tuturor, steagul nu numai că a fost ales, ci a fost și recunoscut la nivel internațional prin proclamația prezidențială din 1959.

Sursă Foto: federalflags.com

Capitala inițială a Statelor Unite a fost New York

Chiar dacă pare neobișnuit, New York a fost prima capitală a SUA. Orașul a servit drept capitală a Statelor Unite timp de cinci ani între 1785 și 1790. În plus, orașul a jucat in rol semnificativ în instituirea unui nou guvern în urma înfrângerii britanicilor și a Tratatului de la Paris care a pus capăt războiului.

Sursă Foto: comparetours.net

Statele Unite utilizează 18% din energia lumii

Potrivit statisticilor privind consumul de energie din 2014, consumul total de energie la nivel mondial a fost de 539 catralioane de unități termice britanice (Btu), dintre care SUA a consumat a aproximativ 98 de patruzeci de miliarde de Btu, depășit cu mult media celorlalte state. Consumul de energie al țării este considerat extraordinar deoarece acesta este echivalentul a aproximativ 18% din totalul de energie consumat la nivel mondial.

Sursă Foto: imaginidesktop.blogspot.com

În SUA nu există o limbă oficială

Chiar dacă în practică, limba națională a Statelor Unite este engleza, la nivel federal nu există o limbă oficială, deși unele legi precum cerințele de naturalizare din SUA instituționalizează engleza ca limbă. În timp ce engleza este vorbită în principal în SUA, spaniola este a doua cea mai comună limbă din țară, care se întâmplă să fie și cea mai învățată limbă secundară.

 1 din fiecare 8 americani vor lucra pentru McDonald’s

La momentul actual, lanțul de restaurante fast-food McDonald’s este printre cei mai mari angajatori din țară. Se crede că cel puțin unu din opt americani au lucrat sau vor lucra în viitor pentru McDonald’s. Mai mult, acest lucru nu pare să fie deloc surprinzător pentru americani, deoarece este cunoscut faptul că un număr considerabil de celebrități au lucrat aici înainte de a se lansa în carieră.

Sursă Foto: soyummy.com

Alaska are, de departe, cea mai lungă coastă a oricărui stat

Statul american Alaska are cea mai lungă coastă în comparație cu orice alt stat din țară, aceasta întinzându-se pe 6.640 de mile. Alaska are un țărm de aproximativ 33.904 mile inclusiv insule. Împreună cu golfurile, intrările, insulele și sunetele, iar țărmul mare se întinde pe 47, 300 de mile.

Sursă Foto: alaska.org

Statele Unite au inventat internetul

Istoria internetului datează din anii ’50, când au fost dezvoltate calculatoare electronice. La începutul anilor 1960, Departamentul Apărării din SUA a acordat contracte pentru sistemele de rețele de pachete, aceasta fiind aparent și prima rețea de comutare dezvoltată.

Sursă Foto: realitatea.net

Are cea mai mare economie din lume

Statele Unite au cea mai mare economie din lume. Economia țării reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul nominal mondial. Aceasta este atribuită populației mari a țării, a veniturilor medii ridicate, a unei populații relativ tinere, a șomajului moderat, a inovației tehnologice și a cheltuielilor ridicate ale consumatorilor.

Sursă foto: news.ro

Sursă Cover Foto: femeia.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol