20 aprilie 2024, 10:02

Federația Rusă finanțează partide extremiste, pentru a specula sentimentele eurosceptice, avertizează Parlamentul European

Parlamentul European avertizează că, în perspectiva alegerilor europene de anul viitor, democrațiile occidentale se vor confrunta cu ingerințe externe din partea țărilor ostile blocului comunitar.

Există un raport votat în plen, care atrage atenţia că vor fi afectate platformele online şi, în consecinţă, infrastructura esenţială şi sectoarele strategice trebuie protejate mult mai eficient.

Documentul subliniază și că Federația Rusă finanțează partide extremiste din spațiul european, pentru a specula sentimentele eurosceptice ale unor cetățeni.

În aceste condiţii, Uniunea Europeană ar trebui să creeze produse media atractive pentru consumatori, care să contracareze propaganda rusă.

”Imediat ce o țară ostilă intervine potrivit propriilor interese, finanțând organizații nonguvernamentale sau fundații paravan, care sunt folosite pentru a le consolida interesele și pentru a crea diviziune în societățile noastre, trebuie să ne protejăm.

Vorbind despre alegeri, cred că una dintre componentele cele mai importante ale acestora o reprezintă consolidarea instrumentelor electorale: sistemul de vot, numărarea voturilor, etc. În al doilea rând, este important să protejăm independența mass-media și să sprijinim jurnalismul de investigație, întrucât jurnaliștii de investigație pot urmări banii murdari și felul cum aceștia, într-un mod foarte insidios, pătrund în Uniune și complică procesul democratic normal.

Educația în privința mediilor de comunicare, verificarea faptelor, rezistența împotriva manipulării și știrilor false – toate acestea sunt, de asemenea, importante”, este de părere europarlamentara Sandra Kalniete (foto).

Există raportări în presă că Rusia și-a triplat bugetul de propagandă legată de războiul din Ucraina, iar o parte din acești bani și propagandă sunt îndreptate spre celelalte țări. Cum poate Europa să lupte în acest război comunicațional?

”Am închis Sputnik și Russia Today. Acestea erau difuzate în multe țări și în multe limbi. A fost un semnal puternic pentru Rusia că nu vom accepta un astfel de instrument de dezinformare în Uniunea Europeană.

Problema este că Rusia Today, Sputnik și alte asemenea canale de presă au pivotat imediat în zone unde nu avem nicio putere: rețelele sociale. Telegram, Tik Tok, Facebook… în fine! Aceasta reprezintă o problemă.

Totuși, nu este vorba doar de a contracara. Trebuie, de asemenea, să creăm proactiv conținut, care să fie atractiv și interesant pentru consumatori… Și este unul dintre lucrurile pe care încercăm să le realizăm.”, a adăugat europarlamentara.

Sursa foto: Parlamentul European


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol