20 aprilie 2024, 12:35

Despre femei puternice, la Animest.16

Am plecat optimist de la proiecția de la Institutul Cervantes, din 9 octombrie seara. În aproape 80 de minute, am văzut mai multe povești despre femei din întreaga lume care au schimbat ceva, care au inventat, au luptat și chiar și-au dat viața pentru cauzele în care au crezut. Printre altele, am văzut poveștile unor femei precum:

  • atleta Cheryl Bridges
  • colecționara de artă modernă Peggy Guggenheim
  • surorile rebele Las Mariposas.

 

„Voci curajoase: femei care au schimbat lumea” de la Animest.16 a fost un calup format din mai multe episoade ale seriei „Culottées” și trei episoade din serialul documentar “Women Undercover”.


Prima parte a programului a fost un serial animat bazat pe romanul grafic „Culottées” al lui Pénélope Bagieu, care prezintă destinele exemplare a mai multor femei mai mult sau mai puțin cunoscute, care au marcat lumea prin curajul lor, prin invenții, prin spiritul revoluționar, prin nesupunere. Dintre cele 30 de portrete, au fost proiectate zece la festival.

Conceptul serialului este foarte dinamic. Cele trei minute de poveste concentrează viața femeii respective, încercând să nu lase deoparte niciun aspect. Așa cum au explicat realizatoarele într-un clip dinaintea episoadelor, au fost nevoite uneori să reducă mai multe pagini din cartea originală la cele trei minute, iar alteori au extins cele 3-4 pagini la durata standard a episodului.

Așadar, ritmul este alert, dar animațiile sunt amuzante și tratează în notă comică și subiectele mai serioase. Ești asaltat de multe informații în cele trei minute și parcă simți nevoia de respiro după fiecare episod.


A doua parte a programului a constat în trei episoade din seria documentară „Women Undercover”, scrisă de Chloé Aeberhardt și regizată de Aurélie Pollet:

  • Gabriele, o spioană pentru serviciile secrete din din Germania de Vest
  • Ludmila, spioană pentru KGB
  • Yola, spioană de la Mossad.

 

Mai ales ultima poveste mi-a atras atenția, pentru că am văzut un film bazat pe povestea reală a echipei care a ajutat mai mulți etiopieni să emigreze în Israel – „The Red Sea Diving Resort” (2019). În 1979, Mossad-ul a înființat o stațiune pe malul Mării Roșii, pentru a ascunde o operațiune amplă de a transporta evrei etiopieni în Israel.

Dacă prima parte din program a constat în animații rapide și colorate, de data aceasta am avut parte de narațiuni animate, cu mișcări de cameră mai lente și cu implicarea realizatoarei în film.


Regizoarele și producătoarele momentului, cele mai influente, dar și cele mai promițătoare voci feminine din lumea filmului de animație, vor fi celebrate la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, desfășurată în perioada 8-17 octombrie. Sub umbrela tematică Women in animation, cinefilii de toate vârstele vor descoperi în această toamnă o amplă selecție de filme semnate de artiste remarcabile din întreaga lume, multe dintre acestea difuzate în premieră în România, dar și un program special de scurtmetraje de arhivă, create de regizoare autohtone înainte și după 1989.


Programul ediției dedicate regizoarelor care au revoluționat industria filmului de animație este disponibil online și în aplicația Animest (Android și iOS). Biletele de acces pentru proiecțiile din cinema și abonamentele Animest.16 sunt disponibile la Eventbook. Pentru proiecțiile online, accesibile din întreaga țară, biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma de streaming a festivalului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol