10 aprilie 2021, 22:18

Femeile saudite au voie să se angajeze în armată

Femeile din Arabia Saudită pot acum să intre în armată, cea mai recentă profesie din regat care se deschide publicului feminin. Participarea sporită a femeilor la forța de muncă face parte din planurile prințului moștenitor Mohammed bin Salman, de a transforma cea mai mare economie din lumea arabă. Acum este deja un lucru obișnuit să vezi femei saudite care lucrează drept casiere în centrele comerciale și care ocupă roluri care anterior erau limitate pentru bărbați, cum ar fi servitul la mese în restaurante și barista în cafenele.

Planul a fost anunțat în 2019

Planul de a permite femeilor să intre în armată a fost anunțat în 2019, în același an în care regatul a spus că le va permite femeilor să părăsească țara fără permisiunea unei rude de sex masculin. Este un pas major către eliminarea unui sistem restrictiv de tutelă, care a fost puternic criticat în țară și în străinătate. Acest lucru a venit după ce Arabia Saudită în 2018 a permis femeilor să conducă automobile, un gest care ar putea adăuga până la 90 de miliarde de dolari la producția economică până în 2030.

În afară de criteriile obișnuite de greutate și înălțime, femeile care solicită să intre în armată trebuie să aibă studii superioare. Solicitantele căsătorite cu străini nu vor fi acceptate.

Deschidere

Anul trecut, ministrul Justiției a numit o sută de femei în posturi de notari publici, iar în ianuarie, un oficial guvernamental a declarat că Arabia Saudită va începe să numească femei judecătoare.

Până la schimbarea recentă, femeile aveau opțiuni limitate atunci când căutau de lucru. În cea mai mare parte, ele au lucrat până acum ca profesori sau pentru o entitate guvernamentală. În 2011, a fost adoptată o lege conform căreia toate întreprinderile de lenjerie și produse cosmetice ar trebui să aibă doar angajați de sex feminin, în urma unei campanii intensive conduse de femei.

Foto: International Labour Organization, Flickr, CC BY-NC-ND


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.