15 iulie 2024, 23:43

Femeile care au fost supraponderale în adolescență au un risc mai mare de accident vascular cerebral după 50 de ani

Femeile tinere supraponderale au un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic înainte de vârsta de 55 de ani, conform unui studiu publicat în jurnalul Stroke. Femeile cu obezitate la vârsta de 14 ani au fost cu 87% mai predispuse să sufere un accident vascular cerebral, iar cele cu obezitate la vârsta de 31 de ani au fost cu 167% mai predispuse, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă cu greutate normală.

Încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a activității fizice regulate la adolescenți poate atenua riscurile pentru sănătate pe termen lung. Discuțiile despre greutate cu tinerii sunt importante și ar trebui gestionate corespunzător pentru a evita stigmatizarea și a promova implicarea lor în activitățile de promovare a sănătății.

Studiul, realizat în Finlanda, a implicat peste 10.000 de participanți din Northern Finland Birth Cohort 1966. Această cohortă a furnizat date despre sănătate de la naștere până la vârsta de 50 ani. Accentul a fost pus pe indicele de masă corporală (IMC) la vârsta de 14 și 31 de ani și asocierea acestuia cu riscul de accident vascular cerebral ischemic, un tip de accident vascular cerebral cauzat de trombi care obstrucționează fluxul de sânge către creier.

Femeile supraponderale la vârsta de 14 sau 31 de ani au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral ischemic înainte de vârsta de 55 de ani, chiar dacă au pierdut excesul de greutate până la vârsta ulterioară.

Bărbații nu au prezentat același risc crescut de accident vascular cerebral ischemic legat de supraponderalitate sau obezitate la aceste vârste. Cu toate acestea, bărbații cu obezitate la vârsta de 31 de ani au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral hemoragic comparativ cu femeile.

Autorul principal, Ursula Mikkola, B.M., de la Unitatea de Cercetare în Sănătatea Populației din cadrul Universității din Oulu, a subliniat efectele pe termen lung ale excesului de greutate în timpul adolescenței și al tinereții timpurii.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol