14 aprilie 2024, 20:27

Femeile folosesc mai multe antidepresive decât bărbații după divorț, însă sunt ele mai deprimate?

Adaptarea la viața după un divorț poate dura de la câteva săptămâni la mulți ani. În acest timp, puteți experimenta o serie de emoții. Femeile pot fi mai susceptibile la anumite afecțiuni, inclusiv tulburarea de stres post-traumatic, depresie și diferite condiții fizice.

La unii oameni, depresia după divorț poate apărea cu alte comportamente, cum ar fi ignorarea responsabilităților, evitarea familiei și a prietenilor, performanțe slabe la locul de muncă din cauza lipsei de concentrare, luptă.

Un studiu publicat recent în Journal of Epidemiology & Community Health sugerează că ruperea relațiilor duce la o utilizare crescută a antidepresivelor în rândul femeilor, în comparație cu bărbații.

Studiul s-a efectuat pe persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani, care au trecut prin încheierea unei relații, incluzând divorțul, separarea sau moartea partenerului.

Constatările au arătat că femeile erau mai predispuse să folosească antidepresive, înainte și după despărțire, în comparație cu bărbații, scrie publicația cehă Zdravotnický deník.

Chiar și în cazul când femeile și-au găsit parteneri noi, probabilitatea ca acestea să întrerupă utilizarea antidepresivelor era mică.

Cu toate acestea, nu înseamnă automat că femeile sunt mai deprimate decât bărbații după o despărțire, deoarece trebuie luați în considerare diverși factori, cum ar fi disponibilitatea de a solicita ajutor profesional și modelele de utilizare a antidepresivelor generale.

În plus, sunt și alți factori care influențează situația, cum ar fi rolurile de gen sau circumstanțele economice.

Potrivit echipei care a realizat studiul, femeile, spre deosebire de bărbați, sunt de obicei înconjurate de o „rețea socială” mai bună, au un sprijin social mai bun și, în comparație cu bărbații, au în general comportamente mai responsabile în privința sănătății, astfel încât este mai puțin probabil să aleagă strategii care le prejudiciază sănătatea pentru a face față situației, cum ar fi consumul excesiv de alcool.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol