27 mai 2022, 3:53

Femeile sunt mai predispuse să consume alcool în exces în situații stresante, comparativ cu bărbații

Stresul poate duce la consumul excesiv de alcool la femei, dar nu și la bărbați, sugerează un studiu care poate avea implicații majore pentru înțelegerea diferențelor de sex în consumul de alcool. Studiul, care a fost publicat ulterior în Psychology of Addictive Behaviors, a folosit un mediu de bar simulat pentru a testa modul în care stresul a afectat dorința pacienților de a consuma mai mult alcool decât intenționau inițial.

Studiul s-a desfășurat într-un laborator de cercetare conceput să simuleze un bar complet cu un barman, scaune de bar și conversații pline de viață, scrie Science Daily.

În studiu au fost recrutați 210 participanți, în mod egal în funcție de sex. Participanții la studiu fost randomizați în diferite grupuri, unii trecând printr-o situație stresantă, iar alții într-o situație nestresantă. În continuare, jumătate dintre participanți au primit o băutură alcoolică echivalentă cu trei cocktail-uri, iar cealaltă jumătate a primit trei băuturi nealcoolice. După aceea, toți participanții au avut acces nerestricționat la băuturi alcoolice de la bar timp de 90 de minute.

Expunerea la o situație stresantă le-a determinat pe femei, dar nu și pe bărbați, să bea mai mult decât s-a dorit, o constatare care demonstrează importanța studierii diferențelor de sex în consumul de alcool. În rândul femeilor, experimentarea stresului a dus la consumul intens de alcool, indiferent dacă prima băutură consumată a fost alcoolică sau nu.

„Unii oameni pot intenționa să bea una sau două băuturi alcoolice și să nu mai bea, dar alții continuă să consume. Acest control afectat asupra băuturii este unul dintre cei mai timpurii indicatori ai tulburărilor legate de consumul de alcool și știm că stresul contribuie atât la controlul afectat asupra consumului de alcool. Rolul stresului în controlul afectat asupra consumului de alcool este insuficient studiat, în special la femei”, a spus autor principal al studiului, Julie Patock-Peckham, profesor asistent de cercetare la Universitatea de Stat din Arizona.

Julie Patock Peckham. Sursa foto: ASU News

Julie Patock Peckham. Sursa foto: ASU News

Sursa foto:453169Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol