22 august 2023, 19:15

Fenomen spectaculos la Biserica Rotondă din Geoagiu

La Biserica Rotondă din judeţul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici medievale din ţară, se petrece zilele acestea un fenomen spectaculos. Razele soarelui care pătrund prin două ferestre creează o imagine inedită. Legenda spune că în locul în care cade lumina soarelui ar fi îngropată o comoară, relatează stiri.tvr.ro.

Biserica Rotonda din Geoagiu a fost construită în secolele XI-XII, iar istoricii spun că este cea mai veche biserică medievală, de acest fel, din România.

Rotonda respectă forma altarelor geto – dacice, precum „Rotonda lui Galeriu” de la Salonic. A fost construită în jurul anului 1100, probabil imediat după schisma creștină. Aceasta folosește un stil de construcție neobișnuit, circular, ca un turn aducând oarecum aminte de turnul Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, sau de turlele bisericilor ortodoxe, arată gohunedoara.com.

Câteva zile pe an, la mijlocul lunii aprilie, soarele se încadrează perfect prin ferestrele micuţe ale Bisericii Rotonde. Imaginea şi lumina pe care le creează sunt spectaculoase, iar legenda, care spune că în locul indicat de raza de lumină se află o comoară, face şi mai atractiv fenomenul, potrivit stiri.tvr.ro.

Vizitatorii sunt impresionaţi de frumuseţea bisericii. Iar cei care ajung la mijloc de aprilie, când soarele se arată perfect prin cele 2 ferestre, sunt norocoşi.

Numele vine de la forma pe care o are şi se spune că a fost opera unor cruciaţi care se întorceau din Ierusalim pe drumul roman ce străbătea Valea Geoagiului. În prezent, este biserica reformată a comunităţii maghiare şi, din când în când, este şi folosită.

Biserica Rotondă a fost restaurată anul trecut şi poate fi vizitată oricând.

Biserica rotondă Reformată Calvină a fost ridicată la finele secolului al XI-lea de familia nobiliară Ákos, care stăpânea zona Geoagiu la acea vreme. Arheologii au descoperit în curtea acestei biserici peste 170 de morminte, iar copiii erau înhumaţi în interiorul Bisericii Rotondă.

Sursa foto: Centrul de Tineret Geoagiu/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol