25 august 2023, 9:33

„Ferma de troli a lui Prigojin” ar putea fi preluată de un apropiat de-ai Kremlinului

Agenţia de Cercetare a Internetului, cunoscută şi drept „ferma de troli a lui Prigojin”, care face parte din holdingul Patriot, deţinător al mai multor publicaţii online, a fost închisă în luna iunie, după ce, la 24 iunie, şeful acesteia, Evgheni Prigojin, s-a răzvrătit împotriva conducerii de la Kremlin. Acum, foştii angajaţi ai „bucătarului lui Putin” au început să vorbească despre practicile lor îndreptate spre opoziţie.

Angaja ruși care să laude Kremlinul și să discrediteze opoziția

Potrivit Politico.eu, referirile la „ferma de troli” a lui Prigojin au apărut pentru prima dată în 2013, când o publicaţie independentă, Novaya Gazeta, a scris că Agenţia de Cercetare a Internetului angaja ruşi care să laude Kremlinul şi să discrediteze opoziţia în mediul online. Agenţia lucra pe platformele de socializare, simulând păreri şi discuţii despre diverse subiecte, oferind aprecieri (like-uri), scriind tweet-uri sau redistribuind altele.

Ulterior, în 2014, când au început protestele privind realegerea lui Putin în funcţia de preşedinte, Prigojin le-a cerut angajaţilor lui să „controleze” părerile de pe Internet cu privire la aceste proteste. Obiectivul lor era să creeze iluzia pluralismului şi să imite opinia publică.

Imperiul media al lui Prigojin se asemăna Grupului Wagner prin faptul că urmărea atât interesul Kremlinului, cât şi pe cel al şefului companiei, Evgheni Prigojin.

A început războiul din Ucraina, s-a intensificat și activitatea trolilor

La începutul războiului din Ucraina, din 2023, activitatea acestori „troli” s-a intensificat, scopul lor fiind răspândirea naraţiunii Kremlinului, unii dintre ei prezentându-se drept „jurnalişti independenţi”, după cum arată un raport al Dossier Center, studiat de Politico.eu. În februarie, Evgheni Prigojin a recunoscut că se află în spatele activității Agenţiei.

Când s-a hotărât să avanseze spre Moscova, la finalul lunii iunie, după ce a doborât câteva elicoptere ruseşti în ceea ce a părut a fi o răzvrătire împotriva conducerii ruseşti, Prigojin nu şi-a coordonat acţiunea cu trolii săi, astfel că aceştia, fără să primească indicaţii, au prezentat evenimentele aşa cum se desfăşurau.  După ce autorităţile ruseşti au efectuat mai multe razii la sediul Wagner şi Patriot, angajaţii au început să îşi dea demisia, fiindu-le clar că Patriot şi, implicit, Agenţia de Cercetare a Internetului, vor fi închise.

Metode de lucru

Fostul manager al Patriot a declarat pentru Politico.eu că activitatea lui a început la companie în 2009, când i s-a cerut să scrie împotriva lui Aleksei Navalnîi, apoi, în 2011, i s-a cerut să „răspândească îndoieli despre jurnaliştii de opoziţie”.

De asemenea, acesta a vorbit despre metodele de recrutare a trolilor, susţinând că erau nevoiţi să treacă de un detector de minciuni şi erau întrebaţi dacă au participat la proteste de susţinere a lui Navalnîi.

Cei mai mulţi dintre foştii angajaţi Patriot nu au încredere în presa occidentală, referindu-se la aceasta ca la „inamic”.

Cu toate acestea, există indicii că publicaţiile lui Prigojin ar putea să fie preluate de Kremlin, care are nevoie de susţinere în mediul online. Unul dintre posibilii candidaţi pentru preluarea Patriot este National Media Group, condusă de Iuri Kovalciuk, un apropiat de-ai lui Vladimir Putin.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol