8 iunie 2022, 1:10

Fermieri la datorie! Ucraina are mai multe tancuri decât la începutul războiului!

Da știu, nimeni nu are cum verifica știrea asta, se apropie de cea cu bunicuța care a doborât drona cu borcanul cu murături. Este citată, totuși, de Forbes și ne-am gândit să v-o dăm, măcar ca divertisment.

Ucraina a pierdut cel puțin 74 de tancuri – distruse sau capturate – de când Rusia și-a extins războiul împotriva țării începând cu noaptea de 23 februarie.

Dar Ucraina a capturat cel puțin 117 tancuri rusești, potrivit analiștilor de informații din surse deschise care examinează fotografiile și videoclipurile de pe rețelele de socializare.

Cu alte cuvinte, armata ucraineană ar putea avea de fapt mai multe tancuri acum decât în urmă cu o lună (43 dacă facem operațiunea aritmetică) – toate acestea fără a construi un singur tanc nou-nouț sau fără a scoate vreun vehicul mai vechi din depozit.

Între timp, rușii au capturat cel puțin 37 de tancuri ucrainene – o sumă insuficientă pentru a compensa cele aproximativ 274 de tancuri pe care se crede că le-a pierdut din toate cauzele.

De ce rămân rușii fără tancuri?

Rusia trebuie să-și proiecteze forțele în Ucraina zeci sau sute de kilometri, extinzând liniile de aprovizionare slab protejate și riscând ca unitățile din prima linie să rămână fără muniție și combustibil. Multe dintre acele tancuri pe care ucrainenii le-au confiscat stăteau acolo, fără benzină, echipajele lor fiind fugite.

Între timp, armata ucraineană se bucură de avantajul „liniilor interioare”. Adică, forțele sale luptă în apropierea marilor orașe și a bazelor lor. Liniile de aprovizionare ale ucrainenilor sunt cuprinse în interiorul propriului lor perimetru defensiv, mai degrabă decât înșirate de-a lungul unor autostrăzi nesupravegheate.

Toate acestea pentru a spune că tancurile ucrainene sunt mult mai puțin susceptibile de a rămâne fără combustibil în mijlocul zonei de război.

Confirmare vizuală

Aceste 117 tancuri pe care Ucraina le-a capturat sunt doar cele pe care analiștii le pot confirma vizual. Totalul real este aproape sigur că este mult mai mare. Videoclipurile cu fermieri ucraineni care remorchează vehicule rusești abandonate au devenit simboluri ale rezistenței Ucrainei.

Cât de multe dintre tancurile și alte vehicule confiscate sunt apte pentru a fi folosite în continuare este greu de confirmat. Există o mulțime de videoclipuri cu tancuri rusești remorcate.

Sunt mult mai puține care arată aceleași tancuri din nou în acțiune în culorile ucrainene, scrie Forbes.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol