27 ianuarie 2023, 1:07

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop”, un eveniment unic în România, a ajuns la ediția a XII-a

Sâmbătă, 24 septembrie, ora 19:00, la Sala Thalia va avea loc deschiderea oficială a Festivalului 25 de ore de teatru non-stop cu spectacolul „Cerere în căsătorie”, coproducție Teatrul de Artă București și Cultura-n Șură, cu actorii Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente, în regia lui Victor Olăhuţ.

Producția a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol și Premiul pentru cel mai bun actor (George Constantinescu), la Comic 7 B – Festival Internațional de Teatru Independent de Comedie, 2016.

Ediția din acest an a maratonului teatral „25 de ore de teatru non-stop”, eveniment care a rămas până astăzi unic în peisajul cultural românesc, va avea loc în acest an în perioada 24 – 25 septembrie 2022 și va fi precedată de un prolog, în perioada 16 – 17 septembrie, dedicat tinerilor autori ucraineni și urmată de un epilog, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2022, potrivit radioromaniacultural.ro.

 Mai bine de un deceniu, organizatorii, Asociația BIS și BIS TEATRU, nu au abandonat misiunea acestui festival: promovarea artiștilor tineri, independenți și crearea unui punct de întâlnire al acestora, sub forma unui maraton unic în peisajul teatral național.

An de an spațiile de joc au fost mereu pline: la miez de noapte, în toiul zilei, la ora răsăritului. Spectacolele, concertele, performance-urile s-au desfășurat atât în săli clasice, cât și în parcuri, piețe publice, grădini, biblioteci, librării, hale industriale, cartiere.

Ediția a XII-a se va apleca asupra acelor companii independente care nu și-au abandonat misiunea în perioada pandemică, încăpățânându-se să existe, să găsească formule pentru a-și continua activitatea. În același timp, ediția de anul acesta va avea în centru arta teatrului ca ustensilă a acceptării, a includerii celor stigmatizați, marginalizați.

Semi-maraton de lecturi din autori ucraineni, în prologul festivalului

Prologul Festivalului 25 de ore de teatru non-stop va avea loc în acest an în perioada 16-17 septembrie 2022 și va fi integral parte a acțiunii „Worldwide Ukrainian Play Readings”, proiect internațional de amploare coordonat de John Freedman.

Zece actori tineri vor lectura în perioada 16 – 17 septembrie 2022, timp de cinci ore pe zi, la Grădina BIS, texte scrise de autori ucraineni și traduse de Raluca Rădulescu, în ultimele șase luni de la începerea războiului din țara vecină. Accesul publicului la evenimentele din cadrul prologului va fi gratuit.

Număr limitat de abonamente VIP

Pentru ediția din acest an a Festivalului 25 de ore de teatru non-stop, a fost pus în vânzare un număr limitat de abonamente VIP. Abonamentele oferă acces la toate cele 15 spectacole din cadrul festivalului la care intrarea se face pe bază de bilet: 11 spectacole în cadrul Festivalului „25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP” (inclusiv deschiderea oficială) și 4 spectacole în cadrul epilogului festivalului, care va avea loc în perioada 28 septembrie – 2 octombrie 2022.

Ediția a XII-a a festivalului 25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP este o acțiune cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol