1 martie 2024, 13:05

Festivalul Artelor Timişorene. Cum sărbătoresc artiștii locali Centenarul Unirii Banatului cu Regatul României

A început Festivalul Artelor Timişorene, manifestare susținută exclusiv de artiştii locali.

Festivalul este dedicat Centenarului Unirii Banatului cu Regatul României și va ține până pe 9 iunie. Deschiderea oficială a avut loc luni, în Piața Operei/ Victoriei, cu premierea artiştilor participanţi la concursul „Timişoara la 100 de ani – Obiective turistice”, și cu programe susţinute de trupe de actori, un recital prezentat de Costel Busuioc, dar și cu ateliere şi expoziţii.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, susține faptul că peste 20 de școli si trupe coregrafice vor da startul unui proiect intitulat „100 de ani în paşi de dans” și totodata festivalul va sta sub semnul noutăţilor.

Ediţia din acest an a festivalului va sta sub semnul noutăţilor, momentele coregrafice se vor desfăşura cu preponderenţă în Piaţa Unirii, teatrul în Piaţa Sfântul Gheorghe, artele vizuale în Piaţa Libertăţii, iar instituţiile muzicale se vor prezenta publicului larg în Piaţa Victoriei/Operei, care va găzdui şi Concursul de interpretare şi creaţie Bega Music Festival. Festivalul Artelor Timişorene din acest an se circumscrie unei tematici de mare importanţă, ‘Timişoara la 100 de ani’, sens în care peste 20 de şcoli şi trupe coregrafice vor derula un amplu proiect intitulat ‘100 de ani în paşi de dans’, care debutează chiar în 3 iunie„, a afirmat Robu, potrivit agerpres.ro.

În cadrul festivalului se vor desfășura un concurs de caricatură și o serie de manifestări culturale, cele şapte muze reuşind să scoată la lumină valori ale culturii locale nedescoperite, dar şi să promoveze imaginea oraşului pentru anul 2021, al Capitalei Culturale Europene.

O altă noutate va fi realizarea unei picturi colective de mari dimensiuni de către Asociaţia „Romul Ladea”, iar „Seara chitarelor” îi va invita pe toţi timişorenii care doresc să cânte cu chitara în custodia amfitrionilor Ilie Stepan şi Horia Crişovan.

Până și cei mici vor putea să se bucure de spectacole prezentate de Teatrul Merlin, iar Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul va aduce muzica corală în stradă, în timp ce miercuri seara va fi dedicată baletului, iar Incubatorul de Artă se prezintă cu valoroşii săi artişti.

Cover foto: Agerpres


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol