29 mai 2023, 2:25

Festivalul Clătitelor revine la Prejmer după o pauză de doi ani

Cele mai delicioase clătite așteaptă să fie degustate, din nou, la Prejmer, județul Brașov. Festival Clătitelor se reia, după o pauză de doi ani, și va avea loc în weekend-ul 11-12 februarie.

Fasching, după denumirea săsească, este sărbătoarea organizată în comuna Prejmer, județul Brașov, înainte de intrarea în Postul Paștelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice.

Deja, producătorii locali se pregătesc și vor aduce preparatele cu care v-au obișnuit de-a lungul celor 16 ediții. Gospodinele noastre din comunitate scot rețetele de clătite din sertar. Și vor aduce în fața dumneavoastră foarte multe sortimente delicioase de clătite. Tinerii deja muncesc la parada carelor alegorice și își confecționează măștile. Pe scurt, ce să mai, începe numărătoarea inversă”, a spus primarul din Prejmer, Mihai Apafi, pentru Radio Romania.

Sărbătoarea se ținea de obicei înainte de Lăsata Secului. Festivalul are rădăcini adânci în lumea satului săsesc, reprezentând un bun prilej pentru ca întreaga comunitate să se reunească, să danseze și să se simtă bine.

Ritualul simbolizeaza triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii și alungarea iernii. Mai mult, se pare că drumul caruței prin sat oglindește periplul numeroșilor sași dinspre landurile germane, către Transilvania.

Cu o seară înaintea Carnavalului, tinerii se întâlnesc pentru a-și confecționa măștile pentru a doua zi. Dimineața, cete de feciori mascați colindă satul călare. Personajele centrale sunt mirele și mireasa, preotul ș babele.

Din alai mai fac parte acordeoniști, toboșari, trompetiști mascați. Împreună, cu toții marchează poveștile de viață, precum nunta ori înmormântarea, care au avut loc și pe durata îndelungatei calătorii. În nelipsita căruță cu sobă se pregătesc clătitele.

Bunătățurile le oferă ulterior tinerii, localnicilor, în schimbul unor produse alimentare, vin sau bani pe care le folosesc la prepararea clătitelor servite la Balul Mascat din seara ce vine. În timpul periplului lor prin sat, tinerii obișnuiesc să fure în căruța cu coviltir câte o fată pe care părinții trebuie să o răscumpere.

Ziua se incheie cu parada măștilor și petrecerea Balului Mascat, care durează până în zori.

Astăzi, pe lânga bucuria pe care o au localnicii, datorită faptului că tradiția și voia bună a sașilor încă mai încearcă să își facă simțită prezența la ei în comunitate, scopul festivalului este și acela, de a aduce turiști în zonă. Astfel, pentru regiune este un prilej bun de a-și pomova pensiunile turistice, mâncărurile tradiționale săsești sau alte elemente specifice zonei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol