29 martie 2024, 15:36

Festivalul Internațional „MERIDIAN”, o paradă a artelor frumoase

În intervalul 5-11 noiembrie va avea loc a XIV- a ediție a Festivalului Internațional „MERIDIAN”, acesta se va ține în București și este închinat Centenarului Marii Uniri.

Aproximativ 120 de artiști din România împreună cu alți 12 din străinătate vor reprezenta 134 de lucrări. Din acestea 34 în sunt în primă audiție absolută, iar 54 sunt pentru prima dată reprezentate în țara noastră.

Anul acesta festivalul este intitulat „CONFLUENȚE”, deoarece sunt reprezentate și alte arte precum poezie, arte plastice, dans, film, teatru de interior ș.a.m.d. Prin aceste schimbări se aspiră la atragerea unei noi audiențe, care să nu fie obișnuită cu astfel de activități, dar de acestă dată să descopere o artă în continuă adaptare.

Sursă foto: bookhub.ro

Pregătite de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România evenimentele se vor desfășura la Palatul Cantacuzino, în sălile Enescu, Operă și Multimedia, Auditorium ale Universității Naționale de Muzica București, Salonul de muzică din Casa Artelor Dinu Lipatti, sala Dalles a Universității Populare Ioan I Dalles, sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, sala Studio a Universității Spiru Haret.

În total se vor desfășura 28 de evenimente precum conferințe, lansări de partituri muzicale, CD-uri cu muzică contemporană, două expoziții arhitecturale și diverse programe artistice.

Așadar luni la ora 17.00, în Aula Palatului Cantacuzino se va deschide festivalul cu un recital susținut de Filarmonica din Brașov (Gaudeamus Quartet).

Roman Vlad, Dan Dediu, Adrian Pop și Adrian Iorgulescu împreună cu Ulpiu Vlad sunt cei care vin în primă audiție formează programul de deschidere al evenimentului.

În Aula Palatului Cantacuzino se va desfășura evenimentul „Remember VIERU – 20 ani”. Acest compozitor român a fost preferatul lui Aram Haciaturian la Conservatorul din Moscova.

Salonul de muzică din Casa Artelor Dinu Lipatti va fi gazdă pentru patru seri de conferințe pe teme muzicale și șapte recitaluri camerale. Pe data de 9 noiembrie, la ora 18.00, tot în această sală va avea loc un recital de vioară și pian. În program va apărea și Sonata „Bizanț după Bizanț” de Theodor Grigoriu.

Sala Dalles este locația pentru trei spectacole, 8 – 10 noiembrie, care aduc în prim plan părți diferite din muzica nouă, dans, proiecții de film ș.a.m.d. Pe data de 10 la ora 19.00 în această sală se va ține și „Spectacol Cross Media”, un concept ce-i aparține compozitoarei Mihaela Vosganian.

Evenimentele prezentate și multe altele sunt posibile datorită Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti care își pune la dispoziție sălile, Casa Artelor Dinu Lipatti, Sala Dalles, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” și Universitatea „Spiru Haret”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol