30 aprilie 2024, 13:00

Festivalul PLAI propune evenimente în 18 locații diferite din Timișoara

Festivalul PLAI va avea loc în perioada 8-10 septembrie în peste 18 locații din Timișoara. Potrivit organizatorilor, adulții și copiii sunt așteptați la Muzeul Apei pentru a se bucura împreună de ateliere educative, dar și de relaxare sau sport, filme și tururi ghidate în muzeu.

Ei vor pătrunde cu grijă în tainele universului înstelat, alături de Societatea Română pentru Astronomie Culturală care îi va ghida pas cu pas printre stele, planete și meteoriți.

De asemenea, se vor lăsa purtați pe ritmuri de worldmusic pe timp de seară alături de DJ în Aethernativ, Reciproc, Piața Traian și Cărturești Victoriei, sau vor lua parte la sesiuni de muzică improvizată în Parcul Botanic, scrie Tion.

Standurile expoziționale ale artizanilor, întreprinderilor sociale, artiștilor locali împreună cu ateliere, degustări de cafea și vin își găsesc locul la AMBASADA/building.a.community.

La Casa LOGS sunteți așteptați la un brunch cu mâncare tradițională din Ucraina, Somalia și Siria, alături de migranți și refugiați stabiliți în Timișoara.

Auăleu prezintă HUOOOOO!!! în Parcul Carmen Sylva pentru prima dată; teatrul Basca prezintă Casa cu Maimuțe, iar la teatrul Merlin se joacă Pantofii Roșii – deschizând larg porțile în acest weekend pentru publicul PLAI.

Totodată, în Piața Unirii, prin tunelurile labirintice și cupolele cavernoase ale luminariului TIMISIEN, vizitatorii se vor putea deplasa într-un mediu de culori saturate, într-o lume diferită de cea normală, cotidiană, însoțiți de un peisaj sonor senzorial blând.

TIMISIEN este accesibil celor în scaun cu rotile sau cu dificultăți de locomoție, iar copiii sub 16 ani pot intra doar însoțiți de un adult (un adult pentru maximum patru copii) și poate fi vizitat după următorul program: vineri, 8 septembrie, 12:00 – 19:00; sâmbătă 9 septembrie: 10:00 – 19:00; duminică 10 septembrie: 10:00 – 19:00.

Formatul de festival a evoluat în 2023 pentru că Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Atracția principală va fi proiectul TIMISIEN, nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara. Este vorba despre o instalație monumentală cu o amprentă la sol de 1.375 metri pătrați. Dezvoltarea acestui proiect a început în anul 2019, fiind realizat de Architects of Air în colaborare cu Centrul Cultural PLAI și inspirat de Timișoara, clădirile și istoria sa.

„PLAI 18 este dedicat tuturor vârstelor, astfel că fiecare dintre cei prezenți va găsi ceva interesant de făcut”, au transmis organizatorii.

Programul Festivalului

Piața Unirii – TIMISIEN Architecs of Air by Alan Parkinson prezentat de UniCredit Bank | standul Inițiativei Cetățenești Europene | standul Flex: atelier de colorat tricouri x atelier de făcut roboţei x Joc VR x Joc Cornhole x Roboţelul cu cafea | Pedallez – tur cu biciclete

Piața Sfântul Gheorghe – Piața Urbană

Piața Traian – worldmusic DJ set în colaborare cu My Analogue Journal

Muzeul Apei – un hotspot cultural în care vor exista ateliere pentru toate vârstele

Parcul Botanic – zona sportivă

Parcul Carmen Sylva – teatru (Auăleu prezintă HUOOOO!!!)

AMBASADA building.a.community – Stand expozițional artizani x întreprinderi sociale x mici afaceri locale x muzică alături de MUZICON | ateliere

Cărturești Victoriei – lansare de carte | ateliere | Prin Banat: tur ghidat Piața Victoriei | worldmusic DJ set în colaborare cu My Analogue Journal

Teatrul Basca – piesă de teatru (Casa cu Maimuțe)

Teatrul Merlin – piesă de teatru (Pantofii Roșii)

Fundația Județeană pentru Tineret – workshop dans contemporan

Reciproc – board games, Escape Box-uri intrigante x puzzle-uri și misiuni, jocuri supradimensionate din lemn | worldmusic DJ set în colaborare cu My Analogue Journal

Aethernativ – worldmusic DJ set în colaborare cu My Analogue Journal

Casa LOGS – Ateliere de artă pentru copii (7-12 ani) | Degustare de produse gătite de refugiați din Ucraina, Somalia și Siria |

Proiecție Film Swimmers 2022 |Expoziție fotografii din Ucraina „24”

Centrul de Proiecte – WWF România x WeWilder x Loc de tihnă Common Ground

OneTwo Taproom – Berea Artizanală x poveste cu degustare

CreativeMornings Timișoara – Alan Parkinson on SIMPLICITY (TIMISIEN) | Mihai Moldovan on TREASURE (Paltim) | Christine Cizmaș on PRIDE (librăria La Două Bufnițe)

MYAH – loc de stat, magazin vintage

Toate evenimentele vor fi accesibile publicului, cu intrare liberă.

Pentru programul complet al proiectului, click aici

Festivalul PLAI este un proiect co-finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș prin programul TimCultura 2023.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol