15 aprilie 2024, 19:17

Eros Ramazzotti, Il Volo, John Travolta, Diodato, Mahmood, Ricchi e Poveri, Gianna Nannini, Gigliola Cinquetti sau Umberto Tozzi – la Festivalul Sanremo 2024! Live, la TVR 1

În perioada 6-10 februarie are loc ediţia 74 a festivalului muzicii italiene. Cele cinci seri de concurs pot fi urmărite la TVR 1, de la ora 21.30. Amadeus prezintă pentru ultima oară evenimentul.

Ediția 74!

Cinci seri de muzică şi spectacol la TVR 1! Cea de-a 74-a ediţie a festivalului muzicii italiene, ce atrage cele mai mari nume ale scenei la Teatrul Ariston din Sanremo, dar şi tineri artişti în căutare de afirmare, are loc în perioada 6-10 februarie. Şi în 2024, pentru al cincilea an consecutiv – şi ultimul, după cum a confirmat carismaticul om de televiziune – festivalul este prezentat de Amadeus, care este și director artistic al show-ului.

De-a lungul celor cinci seri ale evenimentului, i se vor alătura diverşi co-prezentatori. Iar din studioul transparent al emisiunii „Viva Rai2!”, situat în faţa intrării teatrului Ariston, comentariile aduse de simpaticul Fiorello, alături de Fabrizio Biggio și Alessia Marcuzzi, aduc sare şi piper în fiecare seară. Pentru telespectatorii TVR 1, Bogdan Stănescu şi Kyrie Mendél vor oferi toate informaţiile legate de desfăşurarea festivalului. De marţi, 6 februarie, până sâmbătă, 10 februarie, suntem, aşadar, conectaţi la tot ce mişcă în muzica italiană. Festivalul Sanremo se vede în direct la TVR 1, de la ora 21.30.

Concurenți

Asemeni edițiilor din 2022 și 2023, cei 30 de artiști concurenţi (27 artiști consacraţi şi primii trei clasificați în competiția Sanremo Giovani 2023) vor participa cu tot atâtea piese într-o singură secțiune de concurs. Câștigătorul Festivalului va reprezenta Italia la Eurovision Song Contest 2024, care va avea loc în luna mai, la Malmö, în Suedia. Iar pentru că evenimentul ce ţine atenţia Europei asupra muzicii italiene pare să depăşească limitata capacitate a bătrânului teatru Ariston, artişti consacraţi vor susţine recitaluri în alte două locaţii fierbinţi ale festivalului – piaţa Colombo şi nava de croazieră Costa Smeralda.

Toţi cei 30 de concurenți vor urca pe scenă în prima seară, pentru proba de interpretare. La finalul votării, va fi întocmit un clasament provizoriu şi vor fi anunțate primele cinci poziții. Marco Mengoni îi va fi alături lui Amadeus în această primă seară, în calitate de co-prezentator. Pe „teren”, pe cele două scene exterioare amenajate ale festivalului, vor evolua rapperii Tedua şi Lazza.

Invitați surpriză

În a doua seară începe competiţia de creaţie, unde vom vedea 15 din cei 30 de artiști interpetându-şi propriile piese. După votare, se va întocmi un clasament provizoriu al celor 15 artiști concurenți, fiind, de asemenea, anunțate primele cinci poziții. Co-prezentatoare pentru seara a doua este populara solistă italiană Giorgia, iar în locaţiile exterioare teatrului îi vom regăsi pe muzicianul Giovanni Allevi, DJ-ul şi producătorul francez Bob Sinclar şi rapper-ul Rosa Chemical. De asemenea, John Travolta se întoarce pe scena de la Ariston, cu un moment special pentru spectatori.

Concursul de creaţie continuă în a treia seară, când restul de 15 dintre cei 30 de artiști îşi vor cânta piesa în competiție. Primele cinci poziţii, în urma votării, vor fi şi de această dată anunţate la finalul serii. Actriţa Teresa Mannino îl însoţeşte pe scenă pe simpaticul Amadeus, iar din exterior ne vor saluta cantautorul Bresh şi celebrul duo format din surorile Paola & Chiara.

Pe lângă concursul în sine, seara este completată de două momente speciale: actorul Russell Crowe va urca pe scena Festivalului, pentru o întâlnire… muzicală cu publicul italian şi cu telespectatorii din întreaga Europă. Iar Eros Ramazzotti, poate cel mai cunoscut şi iubit artist italian în întreaga lume, vine la teatrul Ariston să aniverseze împreună cu publicul cei 40 de ani de la lansarea piesei „Terra promessa”! Suntem cu toţii invitaţii săi la petrecere, pe 6 februarie, la TVR 1.

În cea de-a patra seară, dedicată cover-urilor, concurenţii vor prezenta o piesă la alegere, din repertoriul italian sau internațional, în duet cu artişti consacraţi. Dacă printre concurenţi ne vom bucura să îi revedem pe scenă pe Il Volo, Diodato, Mahmood, Mr. Rain sau Ricchi e Poveri, în rândul artiştilor invitaţi se regăsesc nume ca Riccardo Cocciante, Paola & Chiara, Gianna Nannini sau Umberto Tozzi. Clasamentul provizoriu al serii se va adăuga celui din serile precedente, anunțându-se, de asemenea, primele cinci poziții. Vedeta de televiziune Lorella Cuccarini este co-prezentatoarea celei de-a patra seri, iar din afara teatrului ne întâmpină cunoscutul DJ Gigi D’Agostino şi solista Arisa.

Seara de Gală!

Seara finală decide câştigătorul Sanremo 2024 şi reprezentantul Italiei la Eurovision. Îndrăgitul Fiorello îi este partener de microfon lui Amadeus, iar rapper-ul Tedua şi cantautorul Tananai susţin recitaluri în faţa publicului de pe cele două scene exterioare. Momente speciale în ultima seară aduc şi balerinul Roberto Bolle, şi celebra Gigliola Cinquetti, care ne va stârni amintiri pe acordurile melodiei „Non ho l’età (per amarti)”.

Orchestra condusă de maestrul Leonardo De Amicis va asigura acompaniamentul întregului eveniment. Iar scenografia este semnată, pentru a 22-a oară, de Gaetano Castelli – şi a zecea împreună cu fiica sa Maria Chiara. Vom remarca şi în această ediție formele curbe ale decorului, de data aceasta inspirate de o orhidee, așa cum au declarat scenografii. Materiale semitransparente, cu efect de oglindă, dau amploare scenei, iar artiștii vor coborî pe două scări laterale.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol