13 septembrie 2024, 22:17

Fiica de 13 ani a antrenorului echipei de volei Sport Club Municipal Zalău se află printre victimele masacrului de la școala din Belgrad

Printre victimele care și-au pierdut viața în atacul armat de la o școală gimnazială din Belgrad, Serbia, este și fiica de 13 ani a antrenorului echipei de volei Sport Club Municipal Zalău, 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐚𝐧 𝐊𝐨𝐛𝐢𝐥𝐣𝐬𝐤𝐢. Miercuri dimineață, un elev de clasa a VII-a de la „Vladislav Ribnikar” a deschis focul în holul școlii belgrădene, ucigând nouă persoane. În atac au fost răniţi mai mulţi elevi şi o profesoară, unii dintre ei fiind în prezent spitalizaţi în stare gravă.

Reprezentanții clubului au transmis condoleanțe familiei îndoliate, și au postat un mesaj pe rețelele de socializare.

”Suntem alături de antrenorul formației noastre de volei,  în aceste clipe grele priciunite de trecerea în neființă a scumpei sale fetițe de doar 13 ani, în urma atentatului produs în dimineața zilei de miercuri la o școală privată din Belgrad. 🇷🇸
🙏 Conducerea 𝐒𝐂𝐌 𝐙𝐚𝐥𝐚̆𝐮, împreună cu toți sportivii clubulului nostru, suntem alături de 𝐃𝐫𝐚𝐠𝐚𝐧 și ne rugăm pentru odihna sufletului copilei sale. 🖤
Sincere condoleanțe!”, scrie în pagina de Facebook a clubului.
Imediat după aflarea veştii şocante, antrenorului Zalăului a pornit spre Serbia, însoţit de jucătorul Dušan Stojsavljević. Dragan Kobiljski avea două fetiţe, scrie sportulsalajean.ro.

Născut pe 9 august 1971, Dragan Kobiljski e un fost voleibalist sârb, actual antrenor. A jucat la Partizan Belgrad (1994-1997), Rennes (Franța, 1997-2001), Buducnost Podgorica (Muntenegru, 2001-2003), GFC Ajaccio (Franța, 2003-2004, 2006-2008), Spacer’s (Franța, 2004-2006). Din 2008 e antrenor, scrie gsp.ro.

A pregătit echipe din Serbia, inclusiv rivalele Partizan și Steaua Roșie Belgrad, dar și un club sloven, Volley Ljubljana. În luna august a anului 2022 a ajuns la Zalău. Dublu campion în Serbia cu Steaua Roșie (2015, 2016), el a fost și antrenor secund la echipa națională a Serbiei.

Una dintre cele mai bune școli din Belgrad

Școala la care a avut loc atacul este una dintre cele mai bune din Belgrad, într-o zonă din oraș în care se află ambasade. Este o școală bilingvă, sârbo-franceză, extrem de liniștită, la care nimeni nu se aștepta să se petreacă o astfel de tragedie.

Nu mai puţin de opt colegi ai săi, dar şi paznicul şcolii, au căzut sub rafala gloanţelor atacatorului de numai 14 ani. Totul s-a întâmplat la puţin timp după începerea cursurilor. Elevul, care de aflfel era olimpic la istorie, a intrat în curtea școlii și, după o scurtă altercație cu paznicul, l-a împușcat fără să stea pe gânduri. Pe coridor a întâlnit trei fete, pe care le-a ucis pe loc. Mai apoi, acesta a intrat în clasa lui, unde preda profesorul de istorie. A început să tragă – prima ţintă a fost profesoara sa, după care a început să tragă spre colegii săi.

Supraviețuitorii povestesc îngroziți filmul tragediei. Ei spun că elevul deţinea asupra sa două arme și cinci încărcătoare pe care le-a descărcat în toți cei pe care i-a întâlnit în faţă.

Până şi poliţiştii care au intervenit la caz sunt şocaţi de violenţa atacului.

Doliu național. Caz fără precedent în Serbia

Guvernul Serbiei a decretat trei zile de doliu naţional în memoria victimelor masacrului comis, în această dimineaţă. Este un caz fără precedent în ţara vecină şi care aduce în atenţie creşterea numărului de acte de violenţă comise de minori şi impactul pe care unele informaţii transmise pe reţele de socializare îl au asupra tinerilor.

Din primele informaţii vehiculate în presă, se pare că băiatul era un elev bun.

El a furat arma de la tatăl său care susţine că o deţinea legal şi a spus că o ţinea într-un seif.

Şeful poliţiei a anunţat că tatăl minorului agresor a fost arestat şi a mărturisit că a fost cu fiul său într-un poligon de tragere.

Deşi nu au fost transmise oficial alte date din anchetă, mai multe personalităţi din Serbia au avertizat că, în ultimii ani, a crescut numărul cazurilor de violenţă şi au adus în discuţie inclusiv introducerea unui control mai strict asupra informaţiilor transmise prin internet de unele entităţi care îndeamnă la ură.

Ministrul Educaţiei din Serbia, Branko Ruzic, a anunţat că Guvernul de la Belgrad decretează trei zile de doliu naţional după tragedia de miercuri, începând de vineri, 5 mai, şi până duminică, relatează Tanjug.

„În numele Ministerului Educaţiei al Republicii Serbia, îmi exprim cel mai profund regret pentru cea mai mare tragedie care a lovit Serbia şi sistemul nostru educaţional în istoria recentă”, a afirmat Ruzic.

„Nimeni nu poate le poate da copiii înapoi părinţilor lor. Sistemul de securitate a existat, funcţiona şi supravegherea video, a fost prezent şi agentul de pază al şcolii”, a spus Branko Ruzic.

În cadrul unei conferinţe de presă de după atacul armat de la şcoala primară „Vladislav Ribnikar”, ministrul a declarat că au fost suspendate cursurile de după-amiază şi că mâine orele vor începe cu un minut de reculegere.

Un incident de bullying

Branko Ruzic a mai afirmat că ştie despre un incident de „bullying” la care a fost supus autorul atacului într-o şcoală privată de actorie. El pare să-şi fi tăiat buza în acest incident.

Ruzic a mai spus că adolescenţii sunt tot mai mult expuşi la ideea de atacuri armate în şcoli „din care au fost mai multe în ultimele luni”, referindu-se la incidente armate produse în SUA.

Potrivit n1info, şeful poliţiei din Belgrad, Veselin Milic, a afirmat că autorul atacului a sunat la poliţie şi a spus că numele lui este Kosta Kecmanovic şi că a împuşcat mai multe persoane. Atacul a fost anunţat însă mai întâi de directorul adjunct al şcolii, în jurul orei 08:40.

Atacul a fost plănuit de câteva luni

Potrivit lui Milic, dintre cei opt elevi ucişi şapte erau fete şi unul băiat, cinci dintre victime având 14 ani, două 12 ani şi una 13 ani (chiar fiica antrenorului). Acesta a mai declarat că suspectul a plănuit atacul luni de zile deşi motivul său este neclar şi nu a făcut referire la el în convorbirea cu poliţia.

Şeful poliţiei susţine că atacatorul plănuia să ucidă copii, că avea o listă şi chiar un plan pentru intrarea şi ieşirea din şcoală.

„La sosirea la şcoală, membrii MUP (trupele de intervenţie ale poliţiei) l-au imobilizat pe criminal. A ales data de astăzi pentru că sala de istorie era aproape de ieşirea din şcoală”, a adăugat Veselin Milic, potrivit b92.net.

„Avea patru cocktailuri Molotov în geantă, iar imediat după ce a ajuns la şcoală, a împuşcat agentul de pază. Din uşa clasei a împuşcat profesoara, iar apoi pe elevi”, a spus Milic.

Tatăl atacatorului a fost arestat

Potrivit naslovi.net, tatăl lui Kosta Kecmanovic, adolescentul suspectat de uciderea a nouă persoane la şcoala elementară „Vladislav Ribnikar”, a fost arestat miercuri, a declarat ministrul de interne Bratislav Gasic într-o conferinţă de presă.

El a mai afirmat că tatăl copilului avea permise legale pentru arme. Bărbatul şi-a închis armele într-un seif la care avea un cod, dar acesta era cunoscut de băiat.

Elevul care a deschis focul de armă asupra colegilor săi de clasă nu poate fi tras la răspundere penal ca urmare a vârstei sale, a anunţat agenţia de presă Tanjug, care citează o declaraţie a Parchetului sârb.

Potrivit prevederilor legale din Serbia, băiatul ”este considerat iresponsabil din punct de vedere penal, întrucât el nu a atins vârsta de 14 ani”, indică raportul Parchetului.

Ministrul Sănătăţii, Danica Grujicic, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „o fată este în stare critică, s-a făcut tot ce se putea face, încă ne luptăm pentru viaţa ei”.

„În centrul de urgenţă sunt alţi trei copii. Acesta este cel mai grav lucru care s-a întâmplat în cariera mea. Nu putem decât să ne dorim ca aceşti copii să se recupereze cât mai repede”, a adăugat ea.

„Institutul pentru boli psihice a organizat o linie fierbinte pentru toţi cei care simt nevoia de sprijin psihologic. Oricine va avea nevoia să meargă acolo în persoană va fi primit de asemenea imediat”, a mai spus Danica Grujicic, potrivit Euronews.

Serbia are un regim strict de control al armelor

Serbia are o cultură a armelor de foc adânc înrădăcinată, dar şi un regim strict de control al acestor arme, relatează Reuters.

Întreaga regiune a Balcanilor de vest este inundată de sute de mii de arme ilegale, ca urmare a războaielor din anii 1990 din Croaţia, Bosnia şi Kosovo, în care etnicii sârbi s-au confruntat cu alte grupuri etnice care alcătuiseră împreună fosta Republică Federală Iugoslavă.

Autorităţile sârbe de atunci au promovat politici naţionaliste şi au folosit presa pentru a prezenta criminali de război şi interlopi drept eroi şi apărători ai teritoriului sârb. Zeci de oameni au fost ucişi în schimburi de focuri specifice crimei organizate, în anii 1990.

Zeci de mii de arme de foc ilegale au fost ulterior predate sau înregistrate în cadrul unor amnistii. Totuşi, Serbia se menţine pe locul al treilea pe plan global, după Statele Unite ale Americii şi Yemen, cu un număr estimat de 39 de arme de foc la 100 de locuitori – alături de fostul său partener federal Muntenegru -, potrivit raportului Small Arms Survey din 2018.

Pe de altă parte, vânătoarea este foarte populară în Serbia, peste 78.000 din cei 6,6 milioane de locuitori ai săi având permise de vânătoare, iar numeroase familii deţin arme în casă de generaţii.

Totuşi, atacurile armate în masă sunt comparativ rare în această ţară.

Pot deţine arme doar persoanele peste 18 ani, în baza unui permis obţinut după verificarea riguroasă a cazierului. Există de asemenea unui examen medical obligatoriu, care trebuie repetat la fiecare cinci ani.

Trecutul penal, tulburările mintale, abuzul de alcool sau de substanţe ilegale sunt situaţii care nu permit obţinerea unui astfel de permis. Totodată, armele de foc trebuie păstrate sub cheie, într-un loc special şi pot fi confiscate în cazul în care proprietarul lor este considerat iresponsabil.

În plus, proprietarii de arme trebuie să absolve un curs de pregătire şi să răspundă la un chestionar cu întrebări din legislaţia privind armele de foc.

Mai mult, simpla deţinere a unui permis de arme de foc nu îl autorizează pe deţinător să poarte cu el arma oriunde în afara locuinţei.

Președintele Serbiei, după masacrul de la școală

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că trebuie găsite soluții astfel încât așa ceva să nu se mai întâmple niciodată.

Vucic a afirmat că soluția nu este creșterea numărului de polițiști înarmați, ci trebuie găsite alte soluții: „Avem peste 300 de școli in Belgrad și 150 de polițiști care nu pot să acopere toate școlile. Ce să facem, să umplem școlile și parcurile cu polițiști cu automate Kalashnikov? Trebuie să găsim o altă modalitate.”

Președintele sârb a subliniat că este o problemă a întregii societăți, nu doar a clasei politice și a făcut apel la unitate: „E o problemă pentru întreaga noastră societate, nu e doar problema puterii si a opozitiei. Vrem să fim uniți în a dori să ne schimbăm și să ne recunoaștem propriile greșeli.”

Nu ne amintim o durere mai mare, trebuie să găsim soluții ca așa ceva să nu se mai întâmple, a mai spus Vucic.

Președintele Serbiei a dat și alte informații despre copilul atacator: acesta era marginalizat de colegi și ar fi cerut să fie mutat la o altă clasă, unde avea trei prieteni. De asemenea, băiatul luase lecții de tragere în poligon, cu tatăl său.

Istoricul atacurilor mortale

Cel mai sângeros atac cu arme de foc din Serbia de după anii 1990 a fost cel din 2013 din satul Velika Ivanca, unde un localnic de 60 de ani, Ljubisa Bogdanovic, a omorât 14 oameni, după care s-a sinucis.

Pe 27 iulie 2007, Nikola Radoslavljevic a împuşcat mortal nouă oameni şi a rănit alţi cinci în satul Jabukovac (est), fiind ulterior internat într-o clinică de psihiatrie.

În 2015, Rade Sefer a omorât şase oaspeţi veniţi la nunta fiului său, în oraşul nordic Senta, înainte de a fi ucis de un alt bărbat, cu un scaun.

Un an mai târziu, Sinisa Zlatic a omorât cinci oameni cu o puşcă de asalt la o cafenea din oraşul Zitiste, tot în nordul Serbiei, pentru a fi apoi arestat şi condamnat.

Sursa foto: sportulsalajean.ro și novosti.rs


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol