8 decembrie 2021, 1:35

FILM „Lecții de persană” (2020) de Vadim Perelman, despre puterea limbajului în timpul Holocaustului

Am citit destule cărți și am văzut destule filme despre Holocaust încât să-mi dau seama că, de multe ori, viața unui prizonier din lagăr depindea de o clipă: putea fi o vorbă scăpată pe gură și auzită de un soldat, o privire care putea fi interpretată greșită, un capriciu al unui ofițer cu capsa pusă sau beat ș.a.m.d. În acest film, un tânăr evreu belgian scapă de o execuție spunând că este persan. Întâmplător, un ofițer din lagăr avea nevoie de un vorbitor de farsi, ca să-l învețe limba.

Încă de la început te identifici cu Gilles și stai cu pumnii strânși în timp ce el navighează pe apele învolburate ale relației cu Klaus Koch, ofiţerul care administrează bucătăria lagărului şi care visează să deschidă un restaurant în Iran imediat după terminarea războiului. Filmul are suspans permanent și simți cum viața belgianului atârnă mereu de un cuvânt.

Atmosfera și decorul sunt foarte bine create în „Lecții de persană”. Totul se desfășoară în lagăr, dar vei fi scutit de scene foarte dure. Viața celorlalți prizonieri pare că se desfășoară în jurul lui Gilles, cel care vrea cu orice preț să iasă viu de acolo. Cu ajutorul unor trucuri ingenioase, Gilles inventează zilnic cuvinte în farsi, pe care ulterior i le predă lui Koch, însă relația specială care se leagă între cei doi provoacă invidie printre ceilalți prizonieri și soldați.

Pentru inventarea limbii folosite în film, Vadim Perelman a colaborat cu un lingvist de Universitatea din Moscova, care a imaginat aproximativ 300 de cuvinte având la bază numele victimelor franceze din lagărul de la Auschwitz.

Povestea incredibilă despre supraviețuire și prietenie, nominalizată la Oscar, va intra în cinematografe din 8 octombrie, distribuită de Independența Film.

Citește detalii despre film la Cyberculture.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.