24 iunie 2024, 7:12

Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii” a ridicat sala în picioare la Cannes

Emoții mari pentru România la Cannes: după proiecția din concurs, filmul lui Emanuel Pârvu, Trei kilometri până la capătul lumii, a ridicat sala în picioare. Este o poveste despre lumea Deltei Dunării pusă față în față cu o altă lume, într-o ciocnire dureroasă și emoționantă.

Adi este un adolescent care învață la Tulcea, dar vine să își petreacă vacanța la părinți, într-un sat din Deltă. Un gest de-ale lui dă peste cap viața întregului sat, dar mai ales pe cea a familiei sale. De aici spectatorilor li se desfășoară în față o confruntare între două lumi și scene tulburătoare.

Toate, primite cu ovații la Cannes.

Trei kilometri până la capătul lumii concurează în competiția oficială de la Cannes și a atras deja atenția presei internaționale.

O dramă puternică, un film tulburător, despre o comunitate afectată de compromisuri de zi cu zi, scriu mai multe publicații internaționale care transmit de la Cannes.

Trei kilometri până la capătul lumii este o dramă puternică, nuanțată, despre imposibilitatea iubirii necondiționate atunci când nu îi lăsăm pe ceilalți să ne împărtășească experiența lor de viață.

Este un film cu tematică LGBTQIA+ într-o țară cu tendințe preponderent conservatoare, care nu produce de regulă povești care să integreze minoritățile.

Importantă de menționat este declarația lui Emanuel Pârvu de la conferința de presă de la Cannes în ceea ce privește acest subiect, regizorul român spunând că poate vedea progrese în societatea românească cu privire la acceptarea comunității LGBTQ, dar că încă nu am ajuns la nivelul Europei de Vest.

Adevăratul merit al peliculei stă însă în explorarea cu multă grijă și empatie a unei povești de viață sfâșietoare pe care, din păcate, unii tineri români au trăit-o sau poate încă o trăiesc în doze mai mici sau mai mari în societatea noastră.

În rolurile principale sunt Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berescu și Valeriu Andriuta.

Regizorul Emanuel Pârvu semnează și scenariul alături de Miruna Berescu.

Pe lângă filmul lui Emanuel Pârvu, alte 22 de lungmetraje concurează pentru Palme d’Or. Câștigătorul va fi anunțat pe 25 mai.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol