9 decembrie 2023, 9:55

Final de drum? Se retrage Mircea Lucescu din activitate?

Dinamo Kiev a pierdut derby-ul cu Șahtior Donețk, 0-1, în etapa cu numărul 13 din prima ligă ucraineană și a ajuns la patru meciuri consecutive fără victorie (3 eșecuri și o remiză). Acest lucru l-a făcut pe Mircea Lucescu să plece.

Jurnaliștii de la sport.ua transmit că ”Il Luce” nu doar că a renunțat la a o mai pregăti pe Dinamo Kiev, ci se va retrage definitiv din fotbal. Românul mai avea contract cu formația din Ucraina până în vara anului viitor.

Astăzi nu aș vrea să vorbesc despre joc. Vreau să spun că am dedicat 15 ani fotbalului ucrainean. Aici am decis să-mi pun capăt carierei. Acesta a fost ultimul joc.

Mi-am luat rămas bun de la jucătorii mei, de la Șahtior. Vă mulțumesc tuturor. Mi-ar fi plăcut să se termine altfel. Totul s-a terminat – cariera mea, dragostea mea, viața mea. Totul are un început și un sfârșit”, a spus Mircea Lucescu, potrivit sursei menționate anterior.

Mircea Lucescu a lăsat impresia că a renunțat definitiv la fotbal după ce și-a dat demisia de la Dinamo Kiev, dar antrenorul de 78 de ani a venit cu clarificări și a spus că „este foarte posibil să îl mai vedem pe o bancă tehnică”.

S-a răzgândit?

„Il Luce” a anunțat că va petrece o perioadă cu familia și a explicat că, dacă sănătatea îi va permite, va antrena în continuare.

​„Nu suntem atât de siguri că e momentul de final. Era momentul să iau o decizie. Sunt de trei ani aici, sunt condiţii extrem de dificile, din cauza războiului.

A venit un moment când trebuia să mă gândesc să las pe cineva mai tânăr, mai apropiat de vârsta jucătorilor, care sunt foarte tineri. Decizia pe care am luat-o, era luată mai dinainte.

Am considerat că e momentul să mă retrag şi să-mi asum toate ultimele rezultate. Există un moment în care un antrenor de vârsta mea trebuie să se sacrifice şi să lase pe altcineva în locul lui. Am vrut să joc acest meci cu Şahtior. Aş fi vrut să termin cu o victorie împotriva lor. Cred însă că am făcut foarte bine.

Trebuie să ajung şi eu acasă. În cariera de antrenor termini atunci când eşti înfrânt. În toate există un sfârşit. Am crezut că este un moment important să spun stop.

Dacă sănătatea îmi va permite, voi continua. Pentru că fără fotbal, viaţa nu e viaţă. Mă întorc acasă, văd cum mă simt acasă, am nepoţi şi strănepoţi, voi sta pentru o perioadă, apoi voi vedea ce se întâmplă.

Atunci când mă voi gândi că nu mai revin la fotbal, atunci va fi sfârşitul. Nu vreau să cred că acesta e finalul. Deci, nu mă îngropaţi! Glumesc!

E foarte posibil să mă vedeţi pe o bancă tehnică. Vom vedea! Mai rămân două zile în Ucraina, apoi vin acasă.

Sunt mândru că nu am abandonat în Ucraina, atunci când toată lumea a plecat de aici. Un singur lucru mă motivează, pasiunea mea pentru fotbal. Eu mă automotivez” – a spus Mircea Lucescu pentru Digisport.

Mircea Lucescu este al treilea în topul celor mai titrați antrenori din istoria fotbalului. „Il Luce” a câștigat 35 de trofee în cariera sa și este depășit doar de Pep Guardiola (36) și de legendarul Sir Alex Ferguson (50).

În cariera sa, Mircea Lucescu a antrenat la Corvinul Hunedoara, naționala României, Dinamo București, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid București, Inter, Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior Donețk, Zenit St. Petersburg și naționala Turciei.

Cele mai mari performanțe din cariera de antrenor le-a înregistrat la Şahtior Doneţk. A cucerit opt titluri de campioană a Ucrainei, şase Cupe şi şapte Supercupe. O menţiune specială pentru tehnicianul român este câştigarea Cupei UEFA în sezonul 2008-2009, după o finală cu Werder Bremen (2-1 după prelungiri).

Extremă dreaptă de profesie, Lucescu a debutat pentru Dinamo la 18 ani, în 1963, dar a fost împrumutat la Ştiinţa Bucureşti după doar trei apariţii în două sezoane.

”Il Luce” a revenit în ”Ştefan cel Mare” în 1967 şi a cucerit şapte titluri de campion alături de dinamovişti (1964, 1965, 1971, 1973, 1975, 1977, 1990), plus o cupă a României (1968).

În 14 ani, alături de Dinamo, Lucescu senior a bifat 57 de goluri în 250 de partide în prima divizie şi 15 apariţii în cupele europene.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol