18 aprilie 2024, 15:03

Financial Times: China estimează că 250 de milioane de persoane au făcut Covid în 20 de zile. Oficial opt decese, practic, posibil, 1 MILION

Oficialii chinezi estimează că aproximativ 250 de milioane de persoane, adică 18% din populație, au fost infectate cu Covid-19 în primele 20 de zile ale lunii decembrie, în condițiile în care Beijingul a desființat brusc restricțiile care au limitat boala timp de aproape trei ani, scrie Financial Times.

Estimările – inclusiv 37 de milioane de persoane, sau 2,6% din populație, care au fost infectate numai marți – au fost dezvăluite de Sun Yang, un director adjunct al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, în cadrul unei ședințe de informare privind sănătatea de miercuri, au declarat două persoane familiarizate cu acest subiect.

Jumătate din Beijing, infectat

Sun a declarat că rata de răspândire a Covidiei în țară este în continuare în creștere și a estimat că mai mult de jumătate din populația din Beijing și Sichuan a fost deja infectată, au declarat persoanele informate cu privire la întâlnire.

Explozia numărului de cazuri a urmat deciziei Beijingului din această lună de a renunța la politica „zero Covid”, care a ținut virusul la distanță prin teste în masă, carantină obligatorie și închideri draconice.

Cifrele lui Sun, care au fost furnizate în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, contrastează cu datele prezentate de Comisia Națională de Sănătate, care a raportat 62.592 de cazuri simptomatice de Covid în aceeași perioadă. Săptămâna trecută, China a încetat să mai încerce să contabilizeze numărul total de infecții, după ce autoritățile au restrâns testele Covid.

Informațiile oficiale lipsesc

Lipsa informațiilor oficiale publicate a determinat Washingtonul și Organizația Mondială a Sănătății să facă presiuni asupra Beijingului pentru a fi mai transparent în ceea ce privește numărul de cazuri, gravitatea bolii, cifrele de internare în spitale și alte statistici de sănătate care au fost puse la dispoziție pe scară largă de alte țări.

În capitala Chinei și în alte orașe, valul de infecții cu Covid a copleșit spitalele cu un aflux de pacienți în vârstă, imobilizați la pat, și a lăsat camerele de urgență și unitățile de terapie intensivă cu puține paturi disponibile.

Trafic transfrontalier

Cu toate acestea, țara a continuat să renunțe la politica „zero Covid” pe măsură ce numărul de victime medicale crește. Sâmbătă, șeful executivului din Hong Kong, John Lee, a anunțat că mult așteptatele călătorii fără carantină între oraș și China continentală vor fi reluate încă de la jumătatea lunii ianuarie. Traficul transfrontalier a fost strict controlat de la începutul anului 2020, sufocând economia centrului financiar.

„Guvernul central a fost de acord să redeschidă complet frontierele într-o manieră graduală și ordonată”, a declarat Lee reporterilor după ce s-a întors dintr-o călătorie de patru zile la Beijing, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping.

Relatarea oficială a NHC cu privire la evenimentul de miercuri a oferit puține detalii despre ce au discutat înalții oficiali din domeniul sănătății din țară.

Cât de bune sunt statisticile?

Dar în cadrul întâlnirii, Ma Xiaowei, directorul NHC, a cerut spitalelor să rezolve problema camerelor de urgență supraaglomerate și să mute pacienții în secțiile de internare, a declarat una dintre persoanele care au participat la eveniment. De asemenea, el a îndemnat spitalele medii și mari să primească mai mulți pacienți cu simptome grave și a promis că autoritățile de reglementare nu le vor trage la răspundere pentru creșterea ratei de mortalitate.

Între timp, estimarea de 250 de milioane de cazuri a ridicat noi îndoieli cu privire la acuratețea statisticilor oficiale ale Covid și la modul în care autoritățile contabilizează decesele cauzate de această boală.

NHC a raportat sâmbătă doar 4.103 noi cazuri locale pentru ziua precedentă, fără niciun deces legat de Covid pentru a doua zi consecutivă. Hong Kong, în schimb, a raportat sâmbătă 20.460 de noi cazuri locale pentru cele 24 de ore anterioare.

Doar opt decese?

China a raportat oficial doar opt decese de la 1 decembrie. Oficiali de top din domeniul sănătății au declarat săptămâna aceasta că au restrâns definiția a ceea ce constituie un deces Covid, într-o mișcare care a redus numărul public de decese.

Cu toate acestea, crematoriile din capitala Chinei se luptă să facă față unui val de cadavre, iar cadavrele se îngrămădeau la spitalele vizitate de Financial Times în ultimele zile.

Mai multe modele, inclusiv unul finanțat parțial de CDC-ul chinez, au prognozat că țara ar putea suferi până la 1 milion de decese Covid în timpul redeschiderii.

NHC a declarat duminică că nu va mai publica zilnic bilanțul cazurilor, iar CDC va prelua furnizarea de „informații relevante privind epidemia”. Acesta nu a precizat cu ce frecvență va publica CDC datele.

Comisia Națională de Sănătate nu a răspuns la o solicitare de comentarii, scrie FT.

O subvariantă a omicron, BF.7, descoperită în China, majoritară la Beijing

O nouă ”variantă” SARS-CoV-2 a fost descoperită în China, majoritară la Beijing de la începutul lui decembrie 2022 – denumită BF.7 -, care este în realitate o subvariantă a variantei BA.5 – celebra variantă omicron, scrie Global Times, citat de News.ro.

BF.7 ar fi, potrivit unor experţi, mult mai contagioasă decât omicron. Nivelul de reproducere (RI) al acestei subvariante ar fi cuprins între 10 şi 18,6, pe când media omicron este de 5,08.

Astfel, o persoană infectată cu subvarianta BF.7 ar putea transmite noul coronavirus unui număr de cel puţin alte zece persoane.

Însă nu este sigur că BF.7 este mai periculoasă decât omicron, potrivit unor specialişti, care subliniază că, în urma unei infectări cu BF.7 apar aceleaşi simptome la la o infectare cu omicron – şi anume febră, tuse, dureri în gât, oboseală, curgerea nasului

În schimb, BF.7 ar avea o perioadă de incubaţie – timpul de a infecţie la apariţia primelor simptome – mai mică decât omicron şi ar fi în măsură să evite mai bine apărarea imunitară a organismului.

Subvarianta BF.7 este prezentă şi în Europa, în Franţa în proporţie de 0,99%, iar în Germania de 12,.5%.

În Statele Unite, ea prezintă o proporţie de 1,5%.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol