29 noiembrie 2022, 16:00

Finlanda și Cehia se pregătesc să le trântească ușa în nas refugiaților ruși. Germania, nu

Două țări din Uniunea Europeană se pregătesc să ia măsuri speciale împotriva afluxului de “turiști” ruși care se preconizează că vor încerca să tranziteze teritoriile. Evident că și termenul de „refugiat” este discutabil.

Finlanda

Finlanda va pregăti o „soluție națională” pentru a restricționa sau chiar bloca complet tranzitul „turiștilor ruși” pe teritoriul său, a anunțat ministrul de Externe al acestei țări.

Finlanda monitorizează îndeaproape situația din Rusia vecină în urma ordinului de mobilizare militară dat de președintele Vladimir Putin, a declarat ministrul apărării din țara nordică.

UPDATE: Mai mulți miniștri finlandezi au anunțat vineri seară că guvernul din Helsinki va interzice turiștilor ruși să treacă granița în Finlanda în următoarele zile.

„Aspirația și scopul este de a reduce în mod semnificativ numărul celor care vin din Rusia în Finlanda”, a declarat președintele țării, Sauli Niinisto, la postul public Yle, informează Financial Times.

Decizia vine după ce traficul rutier la intrarea din Rusia în Finlanda era foarte aglomerat vineri, numărul ruşilor care încearcă să scape de mobilizarea anunţată miercuri de preşedintele Vladimir Putin fiind în creştere.

Cehia

Republica Cehă nu va elibera vize umanitare rușilor care fug din țara lor pentru a evita mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin, a declarat ministrul de externe.

„Înțeleg că rușii fug de deciziile din ce în ce mai disperate luate de Putin. Dar cei care își părăsesc țara pentru că nu vor să îndeplinească o obligație impusă de propriul stat nu îndeplinesc criteriile pentru a primi o viză umanitară”, a declarat Jan Lipavsky, a cărui țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Germania

Cehii au adoptat astfel o poziție diferită față de dezertorii ruși în comparație cu alte țări UE, inclusiv Germania, care a declarat joi că este pregătită să îi primească.

„Oricine se opune cu curaj lui Putin și se pune astfel în mare pericol poate solicita azil politic în Germania”, a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser.

Granițe închise pentru ruși

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia și-au închis granițele, de luni, 19 septembrie, pentru ruşii cu viză de intrare în zona europeană, fapt care îi îngrijorează pe adversarii Kremlinului prezenți în special în Polonia, potrivit France Info.

Site-ul precizează însă că se vor face excepții pentru anumite categorii, precum oponenții regimului lui Vladimir Putin.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol