7 iunie 2022, 17:16

Fizicienii de la Măgurele inventează primul soft de recunoaștere vocală în limba română

Suntem familiarizați cu recunoașterea digitală a amprentelor și recunoașterea facială, iar de acum înainte vom putea avea acces și la recunoașterea vocală. Cercetătorii români din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Dezvoltare în Inginerie și Inginerie Nucleară „Horia Hulubeu” au dezvoltat un software care ajută la verificarea persoanelor care folosesc biometria vocii în limba română.

Sistemul SpeechXRays va funcționa pe bază de voce a utilizatorului care este unică. Pe o aplicație de calculator, utilizatorul va rosti ceea ce vede și atunci vocea îi va fi recunoscută.

Sursa Dictie.ro

Sistemul a fost dezvoltat împreună cu parteneri din Franța și Grecia și este finanțat de Comisia Europeană. Proiectul numit SpeechXRays va folosi vocea și imaginea utilizatorului pentru a identifica utilizatorul cu privire la orice sistem digital electronic.

„Proiectul SpeechXRays îşi propune să vină pe piaţă cu o nouă soluţie de autentificare biometrică, multimodală, ce utilizează vocea şi imaginea utilizatorului pentru autentificarea ei pe orice sistem electronic, pe orice sistem digital”, explică cercetătorul Alexandru Nicolin(foto cover), coordonatorul proiectului din partea IFIN – HH, potrivit hotnews.ro.

Cercetătorii români lucrează la generarea unor soluții biometrice pe bază de amprenta vocală pentru limba română, dar și pentru limba greacă. Astfel de soluții bazate pe amprenta vocală există deja pentru limbile de circulație largă precum franceză, engleză, chineză. Proiectul biometriei vocale în limba română se termină în luna aprilie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol