23 iulie 2024, 23:34

Formula magică a cântecului „perfect” de Sărbători

Experţii în muzică din Marea Britanie au anunţat că au descoperit rețeta cântecului „perfect” de Crăciun. Aceștia susțin că dacă se respectă câteva dintre pașii de mai jos, o piesă poate să ajungă pe primul loc în tradiţionalul top de sărbători din această ţară, informează Agerpres.ro.

Compozitori si sunetiști de la mai multe case de discuri din Marea Britanie au analizat toate piesele care au ajuns în ultimii 50 de ani pe primul loc în topul de Crăciun – un clasament muzical intens mediatizat în această ţară, care declanşează adeseori simpatii şi antipatii, campanii de presă şi rivalităţi artistice neaşteptate -, pentru a descoperi elementele comune ale acestor cântece.

Astfel, ei au descoperit că „Always On My Mind”, un single al grupului Pet Shop Boys, se apropie cel mai mult de modelul piesei „perfecte” de Crăciun.

Cred că ne aflăm departe de un Nr.1 de Crăciun generat de un algoritm„, a declarat Howard Murphy, fondatorul casei de discuri Ostereo, care a comandat acest studiu, într-un comunicat de presă ce prezintă datele ştiinţifice ale cercetării, potrivit  Agerpres.ro.

Însă anumite caracteristici fac într-adevăr ca anumite cântece să rezoneze mai bine cu publicul de Crăciun„, a adăugat el.

Durata maximă a unui prototip de piesă ce va ajuge fix pe primul loc în topul britanic de Crăciun, trebuie să fie de 3 minute şi 57 de secunde, tonalitatea melodiei  să fie în gama Sol major, să aibă un tempo de 114 bătăi pe minut şi să fie interpretat de un artist solo în vârstă de 27 de ani, potrivit autorilor acestui studiu.

Alte tendinţe remarcate printre piesele analizate: majoritatea erau balade, aproape jumătate erau coveruri şi aproape toate aveau versuri care vorbesc despre altceva decât Crăciunul.

„Always On My Mind” în varianta grupului Pet Shop Boys are durata ideală şi exact gama cerută, pe lângă faptul că este un cover al unei piese de mare succes lansată de Elvis Presley în 1972, însă deţine un tempo uşor mai alert decât cel sugerat de formula experţilor britanici (125 bătăi pe minut) şi este interpretat de un duo cu o vârstă medie de 31,5 ani. Această piesă a fost Nr.1 în topul de Crăciun din Marea Britanie în anul 1988.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol