18 aprilie 2024, 16:12

Fără respect pentru istorie. Un fort construit de Regele Carol I, de vânzare

Se vinde un fort de pe Șoseaua de Centură a Capitalei. Face parte din ansamblul de fortificații din jurul Bucureștiului și anunțul de vânzare este:

„Vând FORT, vând construcție subterană FORT în suprafață de 3.294 mp la Bragadiru, cu teren în suprafață de 17.199.”

Paza bună ferește primejdia rea: așa a gândit Regele Carol I atunci când s-a apucat să realizeze centura de fortificații a „Cetății București”, un proiect colosal și foarte costisitor – peste 500 de milioane de euro la valoarea banilor de azi – menit să apere Capitala de dușmani.

Se întâmpla la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tocmai ce scăpaserăm de asuprirea turcilor. Înconjurați cum eram de mari imperii hrăpărețe, de ruși, de turci și de austro-ungari, Regele Carol I pune toate cărțile pe defensivă.

“Regele Carol I a înțeles că noi suntem în mijlocul Bărăganului. Bucureștiul s-a dezvoltat ca oraș la întretăierea drumurilor caravanelor, a rutelor comerciale. Ori, un oraș care se bazează pe comerț rareori este o fortăreață și asta este particularitatea fortificațiilor Bucureștiului. Relieful și clima influențează tradițiile și credințele locale și urbanismul, desigur. Turcii nu i-au lăsat niciodată pe bucureșteni să facă fortificații pe dealuri. Am fost un oraș de comercianți, iar comercianții nu se apară, ei negociază și apoi văd cum se descurcă”, spune Dorothee Hasnaș, arhitect și curator.

“Fortul” de vânzare este de fapt o baterie neidentificată în cartea funciară, cu patru proprietari, două societăți comerciale și două persoane fizice. Este una dintre cele mai bine conservate baterii care înconjoară Bucureștiul, fără prea multe deșeuri și gunoaie, aparent abandonată. Suprafața inițială a terenului era de 8.7336 ha. În prezent, fortificațiile sunt spații de depozitare, se stochează doar gunoaie acolo.

Sursa articol, foto: B365


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol