1 decembrie 2022, 5:25

Fost comandant NATO despre eliminarea a ZECE generali ruși de la începutul războiului: “Nu există în istoria modernă așa ceva”

Amiralul în retragere James Stavridis, fost comandant suprem aliat NATO pentru Europa, susține că „incompetența uimitoare” a armatei ruse în Ucraina a dus la o pierdere de generali și alți ofițeri de top fără precedent în istoria modernă.

„În istoria modernă, nu există o situație comparabilă în ceea ce privește moartea unor generali. … Aici, de partea rusă, într-o perioadă de două luni, am văzut cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a declarat Stavridis pentru John Catsimatidis la postul de radio WABC 770 AM într-un interviu difuzat duminică.

Pentru comparație, Stavridis a citat conflicte americane recente, spunând că „niciun general nu a fost pierdut în lupte reale” în războaiele americane din Afganistan și Irak.

„Nu doar generalii sunt uciși”, a spus Stavridis despre armata rusă, menționând pe lista catastrofelor, în plus, „incapacitatea lor de a conduce logistica”, „planul de luptă prost” și „pierderea navei amiral Moskva”.

„A fost o performanță proastă a rușilor până acum”, a spus Stavridis, conform The Hill.

Lista generalilor

Printre generalii și militarii ruși de rang înalt care ar fi fost uciși în timpul invaziei se numără comandantul adjunct al Armatei a 8-a, generalul-maior Vladimir Petrovici Frolov, comandantul adjunct al Armatei 41 de arme combinate a Districtului militar central Andrei Suhovețki, generalul-maior Vitali Gherasimov, generalul-locotenent Iakov Rezanțev și colonelul Serghei Suharev, comandantul Regimentului 331 de elită al Gărzilor Aeropurtate.

Pe lângă faptul că l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de „incompetență” militară, fostul comandant l-a acuzat, de asemenea, că a dezlănțuit crime de război asupra Ucrainei, începând cu „invazia ilegală a unui vecin și a unei democrații” și incluzând „masacrarea” civililor, distrugerea orașelor și „folosirea violului ca armă de război”.

Aleksandr Dvornikov, „Măcelarul din Siria”

Stavridis a declarat că generalul Alexander Dvornikov, pe care Rusia l-a pus luna trecută la conducerea invaziei sale în Ucraina, este „bine cunoscut de serviciile secrete occidentale ca fiind „Măcelarul din Siria””.

Dvornikov a comandat forțele rusești din Siria timp de un an, începând din 2015. Oficialii occidentali și organizațiile pentru drepturile omului au condamnat tacticile folosite acolo sub comanda lui Dvornikov.

Stavridis a mai adăugat că „Vladimir Putin creează extinderea NATO prin atacul său nejustificat asupra unui vecin”, afirmând că „mai multe națiuni ar putea adera la NATO ca urmare a acestui lucru, în special Suedia și Finlanda, care au armate foarte capabile”.

„Nu este vorba doar de alianța NATO. Este vorba de democrațiile din întreaga lume”, a adăugat Stavridis, citând Japonia ca fiind una dintre țările puternice din afara NATO care se opun Rusiei.

Cine e Stavridis?

James George Stavridis (născut la 15 februarie 1955) este un amiral în retragere al Marinei Statelor Unite, în prezent vicepreședinte, Afaceri Globale și director general al firmei de investiții globale Carlyle Group și președinte al Consiliului de Administrație al Fundației Rockefeller. Stavridis este analist șef al diplomației internaționale și al securității naționale pentru NBC News din New York. De asemenea, este președinte emerit al Consiliului de administrație al Institutului Naval al Statelor Unite și membru senior al Laboratorului de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins.

Stavridis a absolvit Academia Navală a Statelor Unite în 1976. În timp ce era în Marina Militară, Stavridis a fost comandant al Comandamentului Sudic al Statelor Unite (2006-2009) și comandant al Comandamentului European al Statelor Unite și Comandant Suprem Aliat al NATO în Europa (2009-2013), primul ofițer al Marinei Militare care a deținut aceste funcții. Stavridis a obținut un doctorat și un masterat în drept și diplomație.

Stavridis s-a pensionat din Marina Militară în 2013, după treizeci și șapte de ani de serviciu.

Stavridis a fost luat în considerare ca potențial contracandidat la funcția de vicepreședinte de către campania lui Hillary Clinton în 2016 și ca posibil secretar de stat de către președintele ales Donald Trump în toamna anului 2016.

Generalul nr. 10

Potrivit autorităților ucrainene, citate de Kiyv Post, un nou general, posibil al 10-lea, a fost eliminat. Este vorba despre generalul Andrei Simonov, comandantul unităților de război electronic. Împreună cu el, 100 de soldați ruși ar fi fost uciși într-un atac de artilerie în apropiere de Izium, în estul Ucrainei.

Potrivit Kiyv Post, la 30 aprilie, unitățile Gărzii Naționale au localizat un post de comandă de teren al Armatei a 2-a ruse și au dat coordonatele armatei. Artileria a tras asupra acestor poziții. Mai mult de 30 de vehicule blindate rusești, inclusiv tancuri, ar fi fost lovite de rachete.

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare arată cum presupusul post de comandă este lovit de ceea ce par a fi rachete Grad.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol