24 aprilie 2024, 21:12

Fost premier al lui Putin: Va fi înlocuit în cele din urmă de un „cvasi-succesor” controlat de serviciile de securitate

Fostul premier Mihail Kasianov a declarat pentru AFP că se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze până la doi ani.

A fost primul prim-ministru al lui Vladimir Putin, în anul 2000, și a stat alături de el timp de 4 ani. Vladimir Purtin – președinte, el, Mihail Kasianov, premier. Dar Mihail Kasianov nu și-a imaginat nici în cele mai negre coșmaruri că fostul său șef va declanșa un război de amploare în Ucraina, scrie France24.

Vorbind pentru AFP într-un interviu video, Kasianov, prim-ministru al Rusiei din 2000 până în 2004, a declarat că se așteaptă ca războiul să dureze până la doi ani, dar că e convins că Rusia ar putea reveni pe calea democratică.

În vârstă de 64 de ani, Kasianov, care a susținut legături strânse cu Occidentul în calitate de prim-ministru, a declarat că, la fel ca mulți alți ruși, nu a crezut în săptămânile dinaintea războiului că acesta va avea loc cu adevărat.

Kasianov a înțeles că Putin nu blufa doar atunci când l-a văzut convocând conducerea de vârf a țării pentru o ședință teatrală a Consiliului de Securitate cu trei zile înainte de invazie, pe 24 februarie.

„Când am văzut reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei mi-am dat seama că da, va fi un război”, a declarat el.

El a adăugat că văzându-l pe Putin a simțit că acesta avea judecata tulburată.

„Îi cunosc doar pe acești oameni și, uitându-mă la ei, am văzut că Putin ere deja ieșit din fire. Nu spun asta în sens medical, ci în termeni politici”, a spus el.

„Am cunoscut un alt Putin”

După ce a fost demis de Putin, în 2004, Kasianov s-a alăturat opoziției din Rusia și a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului.

În prezent, el este liderul partidului de opoziție Libertatea Poporului, sau Parnas.

Kasianov a declarat că Putin, un fost agent KGB care împlinește 70 de ani în octombrie, a reușit în ultimii 20 de ani să construiască un sistem bazat pe impunitate și frică.

„Acestea sunt realizările unui sistem care, cu încurajarea lui Putin ca șef de stat, a început să funcționeze chiar și într-un mod mai cinic și mai crud decât în ultimele etape ale Uniunii Sovietice”, este de părere. „În esență, acesta este un sistem KGB bazat pe lipsa totală de legalitate. Este clar că ei nu se așteaptă ca la vreun moment dat să deconteze sau să fie pedepsiți”.

Kasianov a declarat că a părăsit Rusia din cauza războiului și că trăiește în Europa, dar a refuzat să dezvăluie locația sa pentru că se teme de siguranța sa.

Are și argumente. Aliatul său apropiat și colegul său, politicianul de opoziție Boris Nemțov, a fost împușcat în apropierea Kremlinului în 2015. Cel mai cunoscut critic al lui Putin, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în 2020 și se află acum în închisoare.

„Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele”

În interviul AFP Kasianov a prezis că războiul ar putea dura până la doi ani și a spus că este imperativ ca Ucraina să câștige.

„Dacă Ucraina cade, statele baltice vor fi următoarele”, a spus el.

Rezultatul războiului va determina, de asemenea, viitorul Rusiei, a spus el.

Kasianov a declarat că nu este „categoric” de acord cu sugestia președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit. Și, de asemenea, a respins apelurile ca Ucraina să cedeze teritoriu pentru a pune capăt războiului.

Optimism

Kasianov crede că Putin va fi înlocuit în cele din urmă de un „cvasi-succesor” controlat de serviciile de securitate. Dar un succesor nu va putea controla sistemul pentru mult timp și, în cele din urmă, Rusia va organiza alegeri libere și corecte, a declarat fostul premier.

„Sunt sigur că Rusia se va întoarce pe calea construirii unui stat democratic”, a spus el. El a estimat că va fi nevoie de aproximativ un deceniu pentru a realiza „decomunizarea” și „de-Putinizarea” țării.

„Acest lucru va fi dificil, mai ales după acest război criminal”.

El a spus că va trebui restabilită încrederea cu țările europene, pe care le-a numit „partenerii naturali” ai Rusiei.

În trecut, criticii au acuzat opoziția rusă că este divizată fără speranță, dar Kasianov a declarat că este încrezător că lucrurile vor fi acum diferite. „Nu am nicio îndoială că acum, după tragedia la care suntem cu toții martori, opoziția se va uni”.

Rușii se vor confrunta cu o sarcină uriașă de a-și reconstrui țara, a spus el.

„Totul va trebui să fie reconstruit din nou. În esență, un întreg set de reforme economice și sociale ar trebui să fie luat de la capăt. Acestea sunt sarcini enorme și dificile și vor trebui să fie făcute.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol