27 ianuarie 2021, 2:00

FOTO Mii de ani de istorie, într-o fotografie. Imagini uimitoare din interiorul piramidelor, pe care ar trebui să le vezi

Maiestoasele piramide egiptene sunt unele dintre cele mai importante edificii ale omeniririi. Construite în urmă cu mii de ani, acestea au stat mărturie istoriei omenirii, încă de la începuturile ei. În prezent, există în jur de 130 de piramide care au fost identificate de egiptologi în Egipt. Cea mai veche dintre aceste structuri a fost construitp în urmă cu mai mult de 4.700 de ani în necropola regală din Saqqara și poartă numele de piramida lui Djoser.

Redăm în continuare câteva dintre cele mai uimitoare imagini din interiorul piramidelor antice din Egipt, pe care fiecare dintre noi ar trebui să le vadă măcar o dată în viață.

Sursă Foto: Wikipedia

În interiorul Piramidei Roșii la Dahshur – Sursă Foto: curiosmos.com

Camera de înmormântare a lui Menkaure – Sursă Foto: curiosmos.com

Deși cele mai faimoase piramide egiptene antice sunt cele situate pe platoul Giza, multe piramide construite înainte de Marea Piramidă Khufu au marcat etape importante în dezvoltarea în celebrelor structuri antice egiptene, menționează  curiosmos.com

Acoperișul Piramidei Roșii de la Dahshur – Sursă Foto: curiosmos.com

Piramidele de la Giza pot fi într-adevăr impresionate, dar înainte ca aceste structuri masive să fie construite, faraonii anteriori au muncit din greu punând bazele necesare construcției lor.

Totul a început cu piramida pasului lui Djoser. Designul Piramidei Pasului este atribuit lui Imhotep, omul despre care egiptologii spun că a fost primul care a conceput noțiunea de a stiva mai multe mastabas una peste alta, construind în cele din urmă o structură compusă din mai mulți trepte, al căror sit a scăzut spre vârful monumentului, rezultând forma celebra formă priamidală.

Turist în interiorul tunelului Piramidei Roșii de la Dahshur – Sursă Foto: curiosmos.com

Unele dintre tunelurile din interiorul piramidelor sunt foarte înguste – Sursă Foto: curiosmos.com

Multe piramidele egiptene antice au fost construite cu tuneluri în interiorul lor care duceau spre camere diferite – Sursă Foto: curiosmos.com

Scurta inscripție care citește Ḫwfw śmrw ˤpr („gașca, amicii sau tovarășii lui Khufu”) -Sursă Foto: curiosmos.com

Explicația acestor hieroglife se leagă de faptul că acestea reprezintă raze descendente ale soarelui.  Mai mult, datorită modului de construcție al piramidelor, care erau învelite cu un strat de calcar extrem de lustruit, care dădea piramidelor un aspect strălucitor, aproape orbitor, când sunt privite de la distanță. Acesta este motivul pentru care piramidele au fost adesea numite nume care fac referire la radiația solară, potrivit curiosmos.com.

Marea Piramidă din Giza

Interiorul Marii Piramide din Giza – Sursă Foto: curiosmos.com

 Aceasta este una dintre cele mai importante piramide din istoria egipteană, Piramida îndoită a lui Sneferu a fost numită Piramida strălucitoare de sud, în timp ce piramida Senwosret de la el-Lahun a fost numită Stele Senwosret .

Blocul de mister din interiorul Marii Piramide din Giza. Un robot a reușit să arunce o privire la ce se află în cealaltă parte – Sursă Foto: curiosmos.com

Camera lui Kheops Cambell – Sursă Foto: curiosmos.com

Sarcofagul din camera regelui din Marea Piramidă din Giza – Sursă Foto: curiosmos.com

Sursă Foto: Playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.