28 martie 2024, 23:04

FOTO Spectacolul din Apuseni: Peştera Meziad – săli impresionante de peste 30 de metri înălțime

De la magnifica intrare și continuând apoi cu prima sală, care se desfășoară ca un adevărat amfiteatru de concerte, Peștera Meziad se dezvăluie celor care o vizitează ca o adevărată aventură, fiind una dintre primele peșteri amenajate din România.

Situată în județul Bihor, pe Valea Meziadului, în regiunea sud-estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest a Munților Apuseni. Se află la o distanţă de 2,5 km de localitatea cu acelaşi nume, ce aparţine de comuna Remetea. Aceasta s-a format în urma evoluţiei subterane a două pâraie, având numeroase ramificaţii. Este etajată pe trei niveluri, dintre care cel inferior se afla sub apă.

Peștera are un portal de intrare spectaculos, cu o înălțime de 16 metri și o lățime de 10 metri. Peștera pune la dispoziție spre vizitare două dintre nivelurile de carstificare: nivelul inferior, care însumează 1.542 m și se caracterizează prin spații neobișnuit de ample, respectiv nivelul superior, în lungime totală de 3.208 m., care prezintă trei zone principale de racord cu galeria inferioară: Galeria descendentă, Galeria de joncțiune și Gâtul Dracului.

Suprapunerea celor două niveluri în regiunea Podului Natural creează un spectacol deosebit de impresionant, înălțimea totală a cavernamentului ajungând aici la 36 m.

Coloanele, stalactitele și stalacmitele de mari dimensiuni fac parte din peisajul obişnuit al peşterii. Pe lângă depozitul de oase fosile ce au aparţinut ursului de peşteră, descoperite în Sala Oaselor, în Peştera Meziad au fost identificate şi urme ale existenţei omului preistoric.

În prezent, Peștera Meziad este inclusă în situl de importanță comunitară Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiuluifiind declarată monument al naturii. Din anul 2012 această peșteră face obiectul unui proiect complex de amenajare și punere în valoare, numit „Peștera Meziad, o peșteră pentru natură și oameni”, proiect finanțat în cadrul programului Green Entrepreneurshipde către Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.

Peştera poate fi vizitată doar în prezenţa ghizilor, în schimbul unui tarif de vizitare modic. Se poate ajunge la peșteră folosind drumul național E-79 (76) dintre Oradea și Vârfuri, cu ramificația spre Beiuș prin centrul orașului. Calea spre peșteră este un drum forestier, iar grupul minim pentru intrarea în peşteră este de 5 persoane. Tura peșterii durează aproximativ 45 minute. Temperatura medie în interior, indiferent de anotimp, este de 9-12 C.

Sursa evenimenteorade.ro

Sursa ghidlocal.com

Sursa adevarul.ro

Sursa lataifas.ro

Citește mai multe detalii aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol