28 iulie 2021, 6:06

Fotografia virală în întreaga lume. Groenlanda depășește noi recorduri ale topirii gheței

O fotografie din Groenlanda a făcut înconjurul lumii. Aceasta surprinde o haită de câini care par să pășească pe apă, în timp ce trag o sanie de-a lungul unei mări acoperită de gheață topită, în nord-vestul Groenlandei.

Fotografia a fost realizată pe 13 iunie de Steffen Olsen, un specialist în climatologie de la de la Institutul de Meteorologie din Danemarca, în timp ce echipa sa efectua o misiune de recuperare a echipamentelor ştiinţifice amplasate în regiunile îngheţate din Golful Inglefield, anunță BBC.

Imaginea a fost redistribuită pe Tweeter și de Rasmus Tonboe, un coleg al lui Steffen Olsen, cu descrierea „Topirea rapidă şi stratul de gheaţă cu permeabilitate redusă, dar şi câteva fisuri, fac ca apa topită să se menţină deasupra”, potrivit BBC.

Fenomene meteo extreme în Groenlanda

Încă de săptămâna trecută, calota glaciară din Groenlanda a pierdut aproximativ două miliarde de tone de gheață, o cantitate enormă pentru această perioadă. În general acest femonem apărea abia în luna iulie. Experții anunță faptul că este posibil ca în acest an să se atingă noi recorduri în ceea ce privește cantitatea de gheață care se va topi în Groenlanda. Mai mult decât atât, cercetătorii mai atrag atenția ca până în 2007, nu se lua în calcul ca un astfel de fenomen să se producă, anunță stiri.tvr.ro.

Expertul în meteorologie, William Colgan, a comparat topirea masivă din 2019 cu anul 2012, când a fost înregistrată prima pierdere record a stratului de gheață din Groenlanda. Acesta a realizat faptul că factorii care au determinat acest fenomen sunt aceeiași. Pe de-o parte pare să fie vorba de o presiune atmosferică înaltă în acea zonă, ce creează condiții de vreme caldă, iar de cea laltă parte specialistul menționează că lipsa norilor care aduc zăpada ar facilita radiațiile solare să intre direct în contact cu stratul de gheață, topirea acesteia realizându-se mult mai rapid.

Sursă Cover Foto: twitter.com/RasmusTonboe


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.