10 aprilie 2021, 21:48

„Framing Britney Spears”, un documentar despre suferințele unei vedete în lumea patriarhală

Despre părinți abuzivi ai unor vedete internaționale am mai auzit. Poate cea mai cunoscută poveste este cea a lui Michael Jackson, exploatat de mic de tatăl său și mereu sub supravegherea familiei, până în ultimele clipe ale vieții sale. Așa că povestea lui Britney Spears nu este surprinzătoare.

O femeie care muncește de la 16 ani să se întrețină și care a oferit familiei bani mai mulți decât visaseră cu toții vreodată este sub tutela tatălui ei de vreo 13 ani. Și nu pentru că nu  poate decide pentru ea însăși sau pentru că nu ar fi în toate facultățile mintale, ci pentru că asta crede justiția din SUA că este soluția la suferințele ascunse ale cântăreței.

„Framing Britney Spears” este un documentar produs de The New York Times, care urmărește ascensiunea lui Britney Spears, greșelile sale din viață și modul în care a suportat consecințele unor fapte negândite prea bine înainte.

Șocul industriei muzicale din SUA

Britney a apărut pe scena mondială într-o perioadă în care mișcarea #MeToo ar fi fost de neconceput. În anii în care toată lumea urmărea desfășurarea scandalului Clinton vs. Lewinsky, Britney dă lovitura cu piesa „…Baby one more time”. Cu o combinație de adolescentă ingenuă și femeie fatală, clipul melodiei mergea în direcția industriei de atunci: cântărețele trebuia să mizeze pe sexualitate pentru a atrage atenția.

De la interogatorii libidinoase despre virginitate și despre cât de nepotrivită este ca exemplu pentru copii, la public shaming-ul făcut de fostul iubit Justin Timberlake, care a declarat că «i-a tras-o» și a sugerat că ea l-a înșelat (între timp și-a cerut scuze), parcursul ei prin industrie pare marcat de momente în care cineva trebuia să intervină s-o ajute, însă nimeni nu a făcut-o”, scrie Ioana Burtea în newsletter-ul DoR Concentrat.

Greșeli care au scandalizat publicul

Mereu fugărită de paparazzi, Britney a făcut unele greșeli care au scandalizat publicul, cum este momentul în care este surprinsă conducând mașina cu copilul în brațe. A mărturisit după aceea că nu i s-a părut că este ceva ieșit din comun, pentru că și tatăl ei proceda astfel cu ea, când era mică. Însă oamenii și jurnaliștii presei de scandal nu iartă, le fel cum n-au făcut-o atunci când Michael Jackson și-a ținut câteva clipe copilul peste balustrada balconului de la hotel.

Un alt gest șocant, prin care a vrut să de dezbare de sexualitatea cu care impresarii și industria muzicală o încărcaseră, a fost când s-a ras singură pe cap într-un salon de coafură, după ce lucrătoarea de acolo a refuzat să facă asta.

Acum mamă a doi copii, cântăreața a început să fie considerată labilă psihic. Kevin Federline, fostul soț, a cerut în instanță să se i se încredințeze copiii, cu drept de vizită și a obținut asta. Dar Britney, după o altă serie de gesturi exagerate, cum ar fi atunci când a lovit mașina unui paparazzi cu o umbrelă și după două internări intempestive la o clinică psihiatrică, a pierdut și dreptul de vizitare a copiilor. Acela a fost momentul când tatăl ei, Jamie Spears, a cerut să fie declarat tutorele legal al fetei.

Britney matură, sub tutelă

Dacă la început Jamie putea decide orice legat de persoana și averea starului, abia în 2020 instanța a decis că tatăl îi va administra averea alături de o instituție financiară independentă. Jamie se auto-suspendase ca tutore al persoanei ei încă din 2019. Ironia este că, în tot acest timp și în toate aceste procese, ea a fost cea care i-a plătit atât pe tatăl său și pe avocații lui, cât și pe avocații ei.

Astăzi, după atâția ani de carieră constantă și plină de suces, după angajamente de tip rezidență la Las Vegas, este greu de crezut că Britney nu-și poate purta singură de grijă. Aceasta este și preocuparea mișcării #FreeBritney care-și propune, prin social media și proteste în viața reală, să determine o schimbare în favoarea artistei, pentru ca aceasta să nu mai depindă de nimeni. Tot prin social media și mai ales prin Instagram, Britney ne transmite mesaje cu sens ascuns, din care transpare dorința ei de libertate.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Britney Spears (@britneyspears)

De ce ar trebui să vedem documentarul? Spune Ioana Burtea:

„Pentru că trăim în era revizitării unor situații considerate acceptabile în trecut, ca să mai evoluăm ca societăți. #MeToo a dat naștere unor discuții pe care nu le-am avut până recent despre cum sunt tratate femeile în showbiz, despre dinamici de putere. Britney e un produs al acelui Hollywood patriarhal care a permis atâtea abuzuri și care, ne place sau nu, dă tonul în cum sunt reprezentate femeile în produse culturale.”

Din păcate, părinții și frații ei n-au răspuns solicitărilor de a fi intervievați pentru acest documentar și realizatorii precizează la final că nu știu dacă solicitările trimise către Britney Spears au ajuns cu adevărat la ea.

Foto: „Framing Britney Spears” (capturi de ecran)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.