16 iunie 2024, 21:15

Franța a început să testeze urina umană pe post de îngrășământ

Cercetătorii francezi cred că urina umană ar putea deveni o alternativă naturală aparte la îngrășămintele chimice. Descoperirea lor ar reduce poluarea mediului și ar ajută la hrănirea unei populații globale în creștere, totul datorită ingredientului neașteptat – urina umană.

În contextul războiului din Ucraina, prețurile îngrășămintelor sintetice cresc foarte rapid. Deși îngrășămintele sintetice cu azot sprijină producția agricolă, ele pot polua mediul înconjurător, dacă sunt folosite în exces. Aceste crize combinate îi determină pe oamenii de știință să caute soluții noi.

„Cu urina noastră”, spune cercetătorul Fabien Esculier. Pentru a crește, „plantele au nevoie de nutrienți, azot, fosfor și potasiu”. Când mâncăm, noi ingerăm acești nutrienți, înainte de a-i „excreta prin urină, în cea mai mare parte”, explică inginerul și coordonatorul programului de cercetare OCAPI.

Miză

Mai mulți cercetători și antreprenori mizează deja pe transformarea urinei umane în îngrășământ agricol. Un obiectiv este și acela de a evita ca excrementele umane să ajungă în stațiile de epurare, de unde anumiți compuși sunt deversați direct în natură. Primele rezultate sunt promițătoare.

În Franța, 60% dintre cursurile de apă sunt într-o stare ecologică proastă. Proiectul este încă în faza de testare, sectorul fiind unul în dezvoltare. Totuși, rezultatele primelor teste sunt promițătoare.

Procesul începe….. direct din toalete. Toaletele restaurantului Club 211, din nordul Parisului, par cât se poate de obișnuite, dar doar în aparență, căci ele permit sortarea excrementelor. Sunt „toalete mecanice, fără apă, care repartizează lichidele și solidele în recipiente de colectare”, explică Fabien Gandossi, proprietarul localului.

În loc să fie evacuată prin tragerea apei, urina se scurge direct într-o cuvă de colectare, în timp ce fecalele sunt preluate de o bandă rulantă.

Pe lângă faptul că se economisesc sute de mii de litri de apă potabilă, sistemul permite valorificarea excrementelor care vor fi transformate în compost.

Iar în ceea ce privește urina, un camion vine în mod regulat să golească cuva. „Golirea constă în aspirarea urinei, care va fi apoi transportată pentru a o transforma în îngrășământ pentru fermierii din regiunea Ile-de-France”, adaugă proprietarul Clubului 211.

Îngrășămintele artificiale sunt esențiale pentru sistemul agricol actual, însă, spre deosebire de urină, producerea lor reprezintă un proces energofag în urma căruia sunt emise multe gaze cu efect de seră, spune Benjamin Clouet, fondatorul societății Ecosec, care a inițiat acest proiect.

„Stropim câmpurile cu urină. Aceasta conține 5 g/l de azot și 2 g/l de fosfor, aproape aceeași concentrație ca ureea, care este un îngrășământ utilizat în agricultura din Franța. „, explică el.

Benjamin Clouet speră ca, într-un final, urina să nu mai fie considerată un deșeu. „În anii 1900, horticultorii obișnuiau să golească haznalele din tot Parisul”, spune el.

„Am dori să reproducem acel sistem. Potențialii fermieri să  propună o modalitate de transport pentru a livra legume în centrul orașului și, în același mod, să colecteze toată urina de aici, pe care să o împrăștie apoi pe câmpuri”.

Primele teste, realizate anul trecut, au avut un rezultat promițător, adaugă Dorian Spaak, coordonatorul general Terre et Cité, asociația care conduce proiectul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol