20 aprilie 2024, 5:31

Franța: o femeie cere căsătoria postumă, procedură ce poate fi aprobată doar de președinte

După moartea caporalului Maxime Blasco în Mali, în timpul unei operațiuni antiteroriste, partenera sa de viață i-a cerut lui Emmanuel Macron consimțământul pentru o căsătorie postumă.

„Vreau să fac asta pentru a-i onora memoria și a-i purta numele. Va fi o sursă de mândrie. De asemenea, el poartă același nume ca fiul meu”, a explicat Alexandra (37 de ani).

În Franța, căsătoria postumă este posibilă, dar este o procedură excepțională și numai președintele republicii o poate autoriza, prin decret. Văduva urmează să se întâlnească cu șeful statului și să-i ceară autorizarea căsătoriei postume. Conform articolul 171 din Codul Civil, o căsătorie postumă se acordă de îndată ce o colecție suficientă de fapte stabilește consimțământul fără echivoc.

Accidentul care a schimbat legea

Căsătoria postumă a fost gândită în 1803, pentru văduvele de război și rămâne o măsură excepțională. Sistemul actual datează de la începutul anilor 1960, de la accidentul de la barajul Malpasset, lângă Fréjus, care a provocat moartea a peste 400 de persoane. Printre cei decedați în urma ruperii barajului s-a numărat şi un tânăr pe nume André Capra, care era logodit cu Irène Jodart, pe atunci gravidă. În pofida morţii partenerului ei, Jodart era hotărâtă să se mărite cu el.

Când preşedintele Charles de Gaulle a vizitat regiunea, la o săptămână de la catastrofă, Irène Jodart l-a rugat să îi permită să îşi ducă la bun sfârșit planurile de căsătorie, chiar dacă logodnicul ei decedase. De Gaulle a fost de acord să analizeze problema. În termen de o lună, Adunarea Natională a adoptat o lege care îi permite preşedintelui Franţei să autorizeze încheierea căsătoriei dacă unul dintre viitorii soţi este mort, cu condiția să existe dovezi ale consimţământului partenerului dispărut.

Pentru aceasta, mai multe documente trebuie să ateste că o căsătorie era în curs de pregătire. De exemplu, poate exista rezervarea unei camere, achiziționarea unei rochii de mireasă sau mărturii de la rude.

Soția postumă nu are dreptul la moștenire, nu este moștenitoare legală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol