23 aprilie 2024, 10:03

Franța devine prima țară din lume care introduce dreptul la avort în Constituție

Franța devine prima țară din lume care introduce dreptul la avort în Constituție. Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit în această după-amiază, într-o sesiune comună extraordinară, pentru a înscrie în Constituție dreptul femeilor la avort.

Amendarea legii fundamentale, criticată puternic de Vatican, a fost deja aprobată atât de Senat, cât și de Adunarea Națională de la Paris, iar votul de astăzi era văzut drept o simplă formalitate.

Reuniunea celor două Camere a avut loc la Versailles, în prezența premierului Gabriel Attal.

Ședințe comune doar în situații excepționale

Adunarea Naţională și Senatul Franței au ședințe comune doar în situații excepționale, în urma unei convocări inițiate de președintele Republicii, în cazul unor crize severe sau pentru modificarea Constituției.

Chiar dacă dreptul femeilor de a recurge la avort, în cazul unei sarcini nedorite, a fost legalizat în Franța în anul 1975, înscrierea sa în Constituție înseamnă o garanție în plus că el nu va putea fi anulat în cazul sosirii la conducerea țării a unei puteri mai puțin democratice.

Inițiativa, promovată puternic de președintele Emmanuel Macron și cerută insistent de ONG-urile de luptă pentru drepturile femeilor, a prins contur după ce acest drept a fost pus sub semnul întrebării, inclusiv în țări democratice precum Statele Unite sau Polonia.

Cum sună Articolul 34

Astfel, Articolul 34 din Constituția Franței va prevede de acum textual “Libertatea garantată a femeilor de a recurge la o întreruperea voluntară a sarcinii”.

Inițiativa a primit 780 de voturi “pentru” și 72 “împotrivă”, potrivit BFM TV.

Sute de parizieni s-au adunat aproape de Turnul Eiffel pentru a urmări în direct votul, ședința fiind proiectată pe un ecran uriaș. De asemenea, pe turn a fost afișat mesajul: “Corpul meu, alegerea mea”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol