20 ianuarie 2022, 3:24

Franța > Grefă de piele imprimată 3D

O clinică din oraşul Marsilia, Hopital de la Conception, speră să realizeze peste câteva luni o premieră mondială în cercetarea medicală: să producă piele umană cu ajutorul unei imprimante 3D, apoi să o transplanteze la un pacient, graţie unui dispozitiv cu laser dezvoltat de o companie franceză.

Primele grefe sunt programate pentru 12 pacienţi, persoane tinere, care au potențial de cicatrizare şi care au plăgi simple. Ei vor fi monitorizaţi timp de doi ani.

Creat în urmă cu 15 ani, laboratorul LCTC a devenit un instrument de referinţă în dezvoltarea şi evaluarea unor terapii celulare regeneratoare considerate inovatoare. Acest laborator a beneficiat de sprijinul oferit de Assistance Publique – Hopitaux de Marseille (AP-HM) şi de o finanţare a departamentului în care a fost amenajat. Spitalul din Marsilia a fost ales ca partener de compania Poietis, în urmă cu aproape două luni, pentru finalizarea etapei de dezvoltare a imprimantei sale 3D.

În chirurgia plastică, grefa de piele reprezintă o intervenţie curentă, dar nicio tehnică nu le-a permis până acum medicilor să înlocuiască în mod eficient grefa prelevată de la pacientul supus operaţiei. Producţia unei pieli imprimate 3D durează aproximativ trei săptămâni.

Înfiinţată în 2014, compania Poietis a trecut prin etape tehnologice vizând dobândirea treptată a unor competenţe în fizica laserului, optică, biologie şi farmacologie. Firma franceză s-a dezvoltat lucrând în industria cosmetică alături de grupul german BASF, specializat în chimie.

Foto: Made in Marseille (via Agerpres)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.