28 iunie 2022, 18:31

Franța vrea înscrierea dreptului la avort în Constituție

Franța propune un proiect de lege pentru a înscrie dreptul la avort în Constituție. Parlamentarii francezi au propus un proiect de lege pentru a înscrie dreptul la avort în Constituția țării, potrivit unei declarații făcute de doi deputați, relatează Euronews.

Măsura vine după o hotărâre istorică din Statele Unite (SUA), care a anulat aproape cinci decenii de protecție constituțională a avortului, permițând statelor să interzică această procedură.

În SUA, hotărârea „Roe vs. Wade” din 1973 a garantat dreptul la avort la nivel național, deși a fost mult timp o sursă de dispută pentru conservatori și dreapta religioasă. Multe state americane au luat deja măsuri pentru a interzice avortul.

Sâmbătă, liderul partidului lui Macron în Parlament a declarat că a depus o lege pentru „a înscrie respectul pentru avort în Constituția franceză”.

„Drepturile femeilor sunt întotdeauna drepturi fragile care sunt amenințate în mod regulat”, a declarat Aurore Berge la postul de radio France Inter, descriind decizia Curții Supreme a SUA de a revoca dreptul la avort ca fiind „catastrofală pentru femeile din întreaga lume”.

„Trebuie să luăm măsuri în Franța astăzi pentru ca mâine să nu avem parte de nicio revenire a legilor existente”, a adăugat ea.

O lege constituțională va cimenta dreptul la avort pentru generațiile viitoare, a declarat Marie-Pierre Rixain, deputat și membru al partidului Republica în Mișcare al lui Macron.

Prim-ministrul Elisabeth Borne a declarat că guvernul va susține proiectul de lege „din toată inima”, reluând sprijinul exprimat de alți miniștri.

Cetățenii francezi au deja dreptul la avort înscris într-o lege din 1975.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol