6 decembrie 2024, 7:18

Frații acuzați de asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, condamnați la 40 de ani de închisoare

Verdict în cazul deja celebru al asasinării jurnalistei malteze Daphne Galizia, ucisă acum 5 ani într-un atac cu mașină-capcană. Doi frați care au comis crima au fost condamnați la 40 de ani de închisoare.  Și un complice al lor a primit o condamnare de 15 ani în spatele gratiilor.

Verdictul înseamna că 3 din cei 7 suspecți în acest caz sunt acum în spatele gratiilor. Un taximetrist a fost achitat în schimbul mărturiei, iar procesul celor care au fabricat bomba și al unui influent om de afaceri, acuzat că a comandat crima, urmează să înceapă.

Daphne Galizia a murit pe 16 octombrie 2017 când mașina personală a explodat imediat după ce a pornit-o. Era una din cele mai respectate jurnaliste de investigație si cu câteva luni înainte să moară provocase alegeri anticipate după ce a dezvăluit implicarea primului ministru în dosarul internațional Panama Papers care a dezvăluit paradisurile fiscale folosite de bogații lumii.

George şi Alfred Degiorgio, care au pledat vinovaţi în prima zi a procesului, au fost condamnaţi pentru fabricarea, plasarea şi detonarea bombei care a ucis-o pe jurnalista de 53 de ani în maşina ei.

„Judecata de astăzi este un alt pas important pentru a face dreptate familiei Caruana Galizia”, a reacţionat imediat pe Twitter premierul maltez Robert Abela.

Moartea bloggeriţei, pe 16 octombrie 2017, a zguduit foarte mult cel mai mic stat din Uniunea Europeană.

„Trei persoane au fost deja condamnate pentru această crimă şi încă trei aşteaptă să fie judecate. Rămânem angajaţi să vedem că se face dreptate familiei şi Maltei”, a adăugat premierul Abela.

Un al treilea bărbat implicat în acest asasinat, Vincent Muscat, a fost condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare.

Pe de altă parte, bogatul om de afaceri suspectat că ar fi ordonat crima, Yorgen Fenech şi care neagă orice implicare, nu a fost încă judecat.

Moartea jurnalistei Daphne Caruana Galizia a provocat scandal în Malta, ducând în special la demisia, în ianuarie 2020, a premierului Joseph Muscat, acuzat că a încercat să îşi acopere prietenii şi aliaţii politici „pătaţi” de această crimă.

Conform unei anchete publice ale cărei rezultate au fost publicate în 2021, statul maltez poartă o parte din responsabilitate pentru uciderea jurnalistei, în special pentru că a creat un „climat de impunitate” pentru cei care au vrut să o reducă la tăcere.

Jurnalista, care denunţa pe blogul său Running Commentary corupţia endemică din acest mic arhipelag mediteranean, a fost ucisă în apropierea locuinţei, la doar câteva ore după ce scrise următorul comentariu:”Există oameni corupţi peste tot. Situaţia este disperată”.

Sursa foto: Pavol Szalai/Slovacia


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol