9 decembrie 2024, 11:53

Frontieriștii ucraineni din România, în atenția presei germane: Își riscă viața zi de zi

La aproape șapte luni de la începutul războiului din Ucraina, tot mai mulți bărbați ucraineni își riscă viața evadând din calea războiului.

Prin lege, bărbații între 18 și 60 de ani au interdicție de a părăsi țara, indiferent dacă sunt apți de luptă sau nu. În ultimele luni, râul Tisa a fost luat cu asalt de cei dispuși să treacă înot.

Drama lor a ajuns și în atenția jurnaliștilor germani de la principalul buletin de știri al postului public ARD, Der Tagesschau.

“Localnicii din satele de pe partea românească a Tisei și polițiștii de frontieră români vorbesc despre un flux în continuă creștere al bărbaților ucraineni dornici să ajungă ilegal în România”.

Retorica autorităților ucrainene în ceea ce îi privește este similară cu cea din vremurile comuniste de la noi: poliția de frontieră ucraineană anunță aproape zilnic că au fost prinși frontieriști la granița cu România în timpul sau cu intenția de a trece fraudulos în România. “Asupra lor s-au găsit țigări de contrabandă, droguri și arme”, scriu vecinii din nord.

Unii mor înecați

Ruta peste Carpați este aleasă de cei mai mulți fiindcă e foarte greu de supravegheat de poliția de frontieră din cele două țări. Ultima pierdică în calea lor este râul Tisa. “Unii mor înecați, alții ajung cu răni grave pe malul românesc”, confirmă localnicii și polițiștii de frontieră.

Igor are 30 de ani și se află cu familia sa în Sighetul Marmației. Legal nu ar fi fost posibil. El se numără printre cazurile fericite, ale celor care dispun de fondurile necesare pentru a-și asigura un viitor mai bun în afara Ucrainei.

Cu 4000 de dolari a mituit mai mulți vameși la un punct de trecere a frontierei și a ajuns în România. Nu vrea să rămână aici. Planul lui este să ajunga în Europa de Vest. O reîntoarcere în Ucraina nu mai intră în calcul în viitorul apropiat.

Fără pregătire militară

„Bărbații sunt disperați și aleg să părăsească astfel țara, pentru a scăpa de sărăcie și de posibila înrolare în armată. Nu mai avem bani, nu mai avem ce mânca. Dacă militarii te găsesc pe stradă, te iau cu forța în armată. Nu contează dacă ești apt de luptă sau dacă știi să folosești o armă”, susține bărbatul, încercând să își motiveze decizia. Dezertarea din Ucraina poate duce la o condamnare în lipsă la pedepse extrem de aspre.

Muniție pentru propaganda rusă

Astfel de cazuri sunt exploatate și de propaganda rusă, cu scopul de a destabiliza atmosfera în rândul armatei ucrainene și a populației locale. “După un antrenament de 10 zile te trimit pe front. Așa a pățit vărul meu”, susține bărbatul de 30 de ani.

În mod normal, râul Tisa are o lățime medie de 30 de metri și o adâncime de 6 metri. Seceta a diminuat mult adâncimea râului, curenții nu mai sunt atât de puternici, astfel că râul poate fi străbătut și de înotători neexperimentați. Chiar și așa, presa a relatat de mai multe ori despre cetățeni ucraineni înecați în Tisa, în tentativa de a ajunge în România. „Și-au riscat viața, deși nu știau să înoate“, scriu jurnaliștii germani.

Unii au dispărut fără urmă. Familia îl caută de cinci luni pe un bărbat de 36 de ani, care a încercat să ajungă ilegal în România. “Doua femei din Ucraina au luat satele din zonă la pas și au întrebat pe oricine le ieșea în cale dacă l-au văzut pe bărbatul din poză. Nimeni nu știe câte astfel de cazuri mai sunt”, scrie publicația amintită.

Autoritățile române dau asigurări că poliția de frontieră din zonă nu îi împiedică și nici nu îi trimite înapoi pe frontieriștii ucraineni. Ei ar urma să primească documente astfel încât prezența lor în România să fie legalizată. Mulți însă aleg să meargă cât mai repede mai departe. Ca și în urmă cu 3-4 decenii, localnicii din zona de frontieră evită să vorbească deschis despre acest fenomen.

Garduri în calea frontieriștilor

Un bărbat de 71 de ani din comuna Lunca la Tisa susține că în ultimele luni pe partea ucraineană a fost ridicat un gard de sârmă de aproximativ trei metri, în timp ce partea română ar fi securizat zona cu tehnologie de supraveghere ultramodernă.

Polițiștii de frontieră români vor să își păstreze anonimatul când povestesc jurnaliștilor germani că au fost prinși doi cetățeni ucraineni plini de sânge, care s-au ales cu răni grave la mâini și la picioare în timp ce încercau să sară gardul de sârmă ghimpată de pe malul ucrainean. Ei au fost scoși din Tisa și duși la spital. Informația a fost confirmată și de medicul Cristian Brad, de la spitalul din Sighetul Marmației.

Grănicerii români susțin că de la declanșarea contraofensivei ucrainene în Donbas, numărul frontieriștilor a crescut rapid. “Mulți sunt dezertori din armata ucraineană și nu se știe dacă sunt și soldați ruși printre cei care fug din calea războiului”, scrie Tagesschau.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol