28 mai 2024, 15:50

Funcția cognitivă este mai bună la vârstnicii care au avut un stil de viață sănătos

Funcția cognitivă este mai bună la vârstnicii care au avut un stil de viață sănătos, incluzând activitate fizică regulată, consum de fructe și legume și aport minim de alcool. Chiar și la persoanele cu boala Alzheimer sau alte tipuri de demenţă, stilul de viață sănătos s-a asociat cu o funcție cognitivă mai puțin afectată.

Societatea modernă folosește vârsta de 65 de ani pentru a marca tranziția între vârsta mijlocie şi bătrânețe, astfel, o persoană este considerată „în vârstă” dacă are între 65 şi 70 de ani, „bătrână” dacă are între 70 şi 85 şi foarte bătrână dacă are peste 85 de ani.

Îmbătrânirea este un proces fiziologic, iar factori precum moştenirea genetică, alimentaţia adecvată, activitatea fizică şi starea psihică bună, pot avea efecte benefice asupra sa.

Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat în JAMA Neurology.

Studiul a utilizat datele a aproape 600 de participanţi din cadrul Rush Memory and Aging Project, derulat în perioada 1997-2022.

Pe o perioadă de până la aproape 25 de ani, au fost consemnaţi factorii legaţi de stilul de viaţă al participanţilor, datele despre evaluările cognitive până în perioada apropiată decesului, precum şi informaţiile derivate din evaluările neuropatologice complete post-mortem.

Principalele concluzii ale studiului:

  • Pentru fiecare creştere de un punct a scorului de stil de viaţă sănătos, cantitatea de beta-amiloid din creier a fost cu 0,12 unităţi mai scăzută, iar scorul de performanţă cognitivă a fost mai ridicat cu 0,22
  • Aproape 90% din scorul global cognitiv al unei persoane s-a asociat în mod direct cu stilul de viaţă
  • Asocierile constatate ar putea fi determinate de contribuţia fiecărei componente a unui stil de viaţă sănătos la creşterea capacităţii antioxidante şi antiinflamatorii, limitând împreună nivelul de inflamaţie şi stres oxidativ.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol