4 februarie 2024, 8:27

Fundația NESsT a lansat Inițiativa de Angajare a Refugiaților: 2000 de locuri de muncă

În ultimele 6 luni, am avut de gestionat cea mai mare criza de refugiați de după al Doilea Război Mondial.  Din 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, aproape 4 milioane de refugiați din Ucraina au căutat adăposturi și ajutor umanitar în Polonia, dintre care 360.000 au în prezent locuri de muncă.

Totodată, granițele României au fost trecute de peste 1 milion de refugiați. Conform statisticilor UE, România are în prezent un număr de 56.000 refugiați din Ucraina înregistrați în schemele naționale de ajutor social și umanitar.

Crearea de locuri de muncă pentru refugiați este esențială pentru ca aceștia să aibă șansa de a-și asigura traiul zilnic, să se integreze și să redobândească  siguranța zilei de mâine.

De aceea, NESsT cu sprijinul Cisco Foundation și IKEA Social Entrepreneurship au lansat Inițiativa de Angajare a Refugiaților/ Refugee Employment Initiative.

În cadrul programului se acordă finanțare către întreprinderile mici și mijlocii din România și Polonia pentru a oferi suport și a facilita accesul refugiaților pentru ocuparea forței de muncă. Obiectivul programului este de a genera peste 2000 locuri de muncă cu beneficii pentru 5000 de refugiați.

Asistență de urgență nu doar pentru refugiații din Ucraina

Aflați în zonă de război, oamenii din Ucraina au căutat refugiu în principal în Polonia (mai mult de 5.4 milioane refugiați au trecut deja granița), apoi și în România (1,5 milioane). Ca o consecință, aceste țări au în prezent cea mai mare nevoie de a crea locuri de munca și a facilita cursuri de formare profesională pentru refugiați.

Majoritatea sunt femei care au nevoie să își reorganizeze viața într-un mediu nou în condiții de trai decente pentru ele și copiii lor, ceea ce impactează deja piața forței de muncă.

În afară de ucraineni, comunitățile de refugiați din România și Polonia includ zeci de mii de persoane de naționalitate cecenă sau care vin din Belarus, Afganistan, Turcia, Tajikistan sau alte tari slab dezvoltate din Asia and Africa.

Inițiativa de susținere a creării de locuri de munca pentru refugiați – o investiție în dezvoltarea profesională a oamenilor defavorizați

 NESsT identifică nevoia de cursuri de formare profesională pe termen lung și creare de locuri de muncă pentru refugiați. Cu o experiență de 25 ani în susținerea întreprinderilor sociale care creează locuri de muncă pentru grupuri defavorizate și izolate, organizația a lansat sesiunea deschisă de aplicații pentru Inițiativa de Angajare a Refugiaților.

Încă de la începutul războiului, multe companii din portofoliul NESsT România și Polonia au răspuns rapid și prompt la situația refugiaților din Ucraina și au mobilizat resurse pentru a rezolva urgent nevoile de sănătate și securitate. Totodată, NESsT Polonia a început să colaboreze cu întreprinderi din portofoliu pentru a crește capacitatea de susținere și ajutorare a refugiaților din Ucraina. De exemplu, lansarea de către Future Collars and Mamo Pracuj a unor cursuri de IT pentru femeile refugiate.

Alătură-te inițiativei – aplicațiile sunt în plină desfășurare

Prin intermediul Inițiativei NESsT de Angajare a Refugiaților, 15 întreprinderi mici și mijlocii din România și Polonia vor beneficia de finanțare și suport de business pentru a scala operațiunile și a consolida impactul social pozitiv și asupra mediului social înconjurător.

Se caută acele întreprinderi care oferă refugiaților sprijin pe termen lung pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv formare sau reconversie profesională, oportunități de locuri de muncă de calitate și servicii de suport (sprijin pentru accesarea permiselor de muncă, a serviciilor de sănătate mintală, a îngrijirii copiilor, a cursurilor de limbi străine și a laptopurilor etc.)

Companiile selectate în cadrul programului pot accesa finanțări de maxim 95.000 euro. În plus, beneficiază de mentorat în cadrul afacerii de la experți de business din cadrul NESsT, Cisco și IKEA.

Aflați mai multe despre Inițiativa NESsT de Angajare a Refugiaților (link https://ro.nesst.org/refugee-employment-initiative )

Aplicațiile sunt deschise până la data de 23 septembrie 2022, iar finaliștii vor fi anunțați în etape desfășurate până în luna martie 2023.

Înregistrează compania ta cu ajutorul formularului de aplicare disponibil online.

Sursa foto: Ciprian Sterian

 

 

 

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol