19 septembrie 2022, 11:31

FUNERALIILE REGINEI. Cea mai amplă operațiune a poliției pusă în practică vreodată în Marea Britanie

Regatul Unit a a păstrat un minut de reculegere duminică seară, la orele 20.00 (19.00 GMT), în memoria Reginei Elisabeta a II-a care a decedat la 8 septembrie după mai bine de 70 de ani de domnie. Guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere acasă, în pragul uşii sau pe străzi, ori la evenimente ale comunităţii şi priveghi.

500 de lideri ai lumii vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Condițiile de securitate sunt excepționale. Este cea mai amplă operațiune a poliției pusă în practică în Marea Britanie.

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a ajuns la Londra, pentru a asista la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Liderul de la Casa Albă a adus un prim omagiu duminică, înainte de a participa la o recepţie organizată de Regele Charles al III-lea în cursul serii. Și Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi ASR Principele Consort au ajuns la Londra. La fel și președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen.

Un milion de persoane sunt așteptate la Londra pentru funeraliile Reginei. O provocare de securitate nemaiîntâlnită pentru autoritățile britanice, care susțin că se pregătesc pentru asta de mai mulți ani, comentează BFM TV.

Agresarea a doi polițiști vineri, la câteva sute de metri de Westminster, unde se află sicriul cu trupul Reginei, amintește de faptul că amenințarea nu este departe. De la moartea suveranei, la 8 septembrie, autoritățile britanice sunt în alertă pentru pregătirea funeraliilor care se anunță istorice. O provocare atât în materie de logistică, cât și de securitate.
”Cred că orașul ăsta nu a cunoscut vreodată așa ceva”, spunea, acum câteva zile, primarul Sadiq Kahn. ”Este ca și când am fi organizat în același timp maratonul, carnavalul de la Notting Hill, căsătorii regale și Jocurile Olimpice”, a adăugat acesta, în încercarea de a descrise situația.
Autoritățile se confruntă cu amenințări multiple, au o mare bătaie de cap pentru a face față acestei imense provocări.

Cei mai puternici oameni din lume vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Vorbim în total despre aproape 500 de șefi de stat și capete încoronate.

Sunt momente extrem de complicate pentru polițiști, dar și pentru ofițerii de la MI6, însărcinați cu operațiunile de securitate.

Pe bulevardele din centrul Londrei traficul rutier a fost închis. Întreaga zonă a fost împânzită de polițiști care vor să se asigure că nu vor avea loc incidente.

În mulțimea de oameni se află ofițeri MI6 care trebuie să monitorizeze situația.

Majoritatea activității din Marea Britanie se va opri luni pentru funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul a declarat zi liberă oficială pentru a permite oamenilor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a, ceea ce înseamnă că toate băncile, Bursa de la Londra, birourile de stat și majoritatea afacerilor vor fi închise, transmite CNN Business.

Stuart Cundy, comisar adjunct în cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra, a spus că unitatea sa va desfăşura cel mai mare număr de ofiţeri pe străzile oraşului şi va participa la cea mai mare operaţiune de protecţie pentru lideri mondiali şi monarhi.

Potrivit lui Cundy, masiva operaţiune de poliţie va depăşi în amploare alte evenimente pentru care a fost nevoie de largi desfăşurări ale forţelor de ordine în Londra, cum ar fi Jocurile Olimpice din 2012 şi festivităţile prilejuite de Jubileul de Platină al reginei.

”Vă pot confirma că este cel mai mare eveniment de operaţiuni poliţieneşti la care a luat parte vreodată Met Police”, le-a declarat Cundy reporterilor. ”Gama de ofiţeri, angajaţi din poliţie şi toţi cei care sprijină operaţiunea este cu adevărat imensă”.

Operaţiunea de poliţie va fi supervizată de Mark Rowley, care se află în prima lui săptămână în funcţia de şef al poliţiei londoneze după ce anterior a fost şeful naţional pentru contra-terorism.

Cundy a spus că forţele de ordine se pregătesc pentru diferite scenarii, de la ameninţări teroriste la proteste şi incidente cauzate de aglomeraţie. Forţe suplimentare de ordine sunt mobilizate în Londra de pe tot teritoriul Marii Britani


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol