1 mai 2024, 2:52

Gafă incredibilă la Ministerul Educației. 154.000 de elevi și părinți au fost induși în eroare de calculul greșit al ierarhiei la Evaluarea Națională

Putem să-i spunem “gafă”, dar cred că am fi indulgenți. În chiar ziua lansării (cu mult fast) a programului România Educată, Ministerul Educației a dat drumul pe site-ul evaluare.edu.ro la o ierarhie a elevilor care fusese calculată greșit.

Ce s-a întâmplat?

Ierarhia ar trebui stabilită în ordinea mediilor la Evaluarea Națională, apoi, la medii egale, intră în funcțiune alte criterii.

Conform regulilor de ierarhizare prevăzute în ordinul de ministru, nota la limba română era următorul criteriu de departajare, în caz de egalitate de medii. Apoi, dacă și acestea erau egale, urma nota la matematică, abia apoi, al treilea criteriu – media de absolvire a gimnaziului. Totuși, în documentele publicate de Ministerul Educației, pozițiile sunt aranjate după media de absolvire, singura coloană cu mediile aranjate descrescător.

De ce este atât de importantă această ierarhie? Pentru că în condițiile subiectelor date anul acesta – intens criticate – au fost mulți elevi care au obținut note mari.

Să dăm un exemplu. În București au fost “doar” 103 copii care au obținut media  9.62. Dar este foarte important dacă ești “primul” cu această notă sau “ultimul”. 103 elevi înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât patru clase de liceu.

Gafa a fost observată de Edupedu. Ministerul Educației a retras ulterior ierarhia, urmând să o recalculeze și să o publice în ziua de 5 iulie.

UPDATE

Ierarhia finală a elevilor care au participat la Evaluarea Națională va fi publicată în această după-amiază, 5 iulie, la ora 18:00, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol