23 aprilie 2024, 11:42

„Gândește înainte de a da click!” – Cum exploatează site-urile de știri false lipsa de atenție a utilizatorilor

O echipă de cercetători de la universități din Marea Britanie și SUA a demonstrat, printr-un nou studiu, că utilizatorii neatenți din mediul online au mai multe șanse să dea click pe o știre falsă. Lipsa de atenție este exploatată la maximum de producătorii de conținut fals și dezinformare.

Studiul demonstrează că, în timp ce majoritatea utilizatorilor preferă să citească și să distribuie informații reale, este mai puțin probabil să se gândească la veridicitatea unei știri atunci când sunt obosiți.

Acest efect poate fi deosebit de important atunci când producția media online se concentrează pe un anumit subiect, de exemplu în timpul perioadelor electorale. Astfel, din neatenție, unii utilizatorii ajung să dea click  pe link-uri ce promovează știri false.

În acest context, trebuie subliniată importanța unor reguli simple de alfabetizare media, precum verificarea surselor, lecturarea materialului dincolo de titlu înainte de a da click și/sau de a-l distribui.

Având în vedere climatul politic actual, cu 50 de țări care urmează să organizeze alegeri în 2024, oportunitățile de răspândire a dezinformării sunt multiplicate, mediul online fiind un teren de luptă aprig disputat pentru diversele interese partizane.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol