23 aprilie 2024, 18:44

Garry Kasparov: Trăim un moment de răscruce, care va schimba istoria secolului XXI

Cel mai mare jucător de șah al lumii și unul dintre cei mai puternici opozanți ai lui Vladimir Putin, a vorbit deschis și în termeni duri, într-un interviu în exclusivitate pentru TVR, despre războiul declanşat de ruşi în Ucraina. Nu este nicio diferenţă între Putin, Hitler, Stalin și Ceaușescu, dictatorii nu se schimbă, a spus marele şahist. El i-a criticat pe liderii europeni care i-au permis lui Vladimir Putin să devină arogant, să invadeze ţara vecină și să omoare oameni nevinovați.

Ramona Avramescu a discutat cu marele campion despre poziționarea lui asupra războiului din Ucraina, despre atitudinea elitelor rusești față de regimul Putin, dar și despre interzicerea sportivilor ruși la competițiile internaționale ca parte din sancțiunile aplicate Rusiei după invazie.

Kasparov a fost unul dintre puținii lideri de opinie care au previzionat că Putin va începe un război în Ucraina. „Aș fi vrut să mă înșel. Însă ce mă întristează cu adevărat și ce mă înfurie cu adevărat este că absolut tot ceea ce am spus era în baza semnelor – semnelor clare ca bună ziua”, a subliniat Garry Kasparov.

„Pentru cei care au fost surprinși – a, crime de război în Ucraina – da, sunt la o scară largă, dar cum rămâne cu Alep? Cu bombardarea masivă a orașului Alep? Dar cum rămâne cu folosirea armelor chimice în Siria, dar despre Groznîi în anii 2000, cum rămâne cu uciderea oponenților politici? Noi știm cu toții ce este KGB. Mă aflu în România, nu sunt în Franța, nu în Marea Britanie. Am văzut amenințarea care este recunoscută abia acum și cred că este un moment istoric, în care istoria secolului XXI va fi schimbată. Dar ucrainenii plătesc un preț enorm”, a subliniat Kasparov.

Garry Kasparov a criticat dur politicile reci de afaceri promovate de Angela Merkel și inabilitatea lui Obama de a vedea pericolul reprezentat de Putin și de imperiul pe care acesta și l-a construit – „un imperiu nou, mult mai periculos, mai  agresiv”. „Merkel este direct responsabilă de politicile agresive ale lui Putin, pentru că ea a împiedicat Europa de la a găsi surse de aprovizionare. (…) 16 ani! Dacă s-ar fi numit agent rus, sigur că nu era, dar ce ar mai fi putut face să îl ajute pe Putin?”, s-a întrebat Kasparov.

Cred că a sosit momentul pentru ca mulți lideri mondiali, precum Barack Obama, Angela Merkel, să vorbească acum. Eu vreau să aud de la Angela Merkel – ea era în Germania, era cancelarul Germaniei și, de fapt, liderul Europei. Și a făcut de fapt totul pentru a face Europa dependentă de gazele rusești. Ea este direct responsabilă de politicile agresive ale lui Putin, pentru că ea a împiedicat Europa de la a găsi surse de aprovizionare„.

„Vedem acum, nu e chiar așa de dificil. Va dura probabil 6 luni pentru petrol, poate câțiva ani pentru gaze”, a explicat Kasparov, la TVR, la doar câteva ore după ce Ursula von der Leyen a anunțat propunerea ca Uniunea Europeană să renunțe până la sfârșitul acestui an la țițeiul și la produsele petroliere din Rusia.

„16 ani! Dacă s-ar fi numit agent rus, sigur că nu era, dar ce ar mai fi putut face să îl ajute pe Putin? Este rezultatul unei, unii spun naivități, eu aș spune că este interesul rece de afaceri, cu un dispreț total față de realitățile politice”, a tranșat dur Garry Kasparov. El s-a referit la felul în care administrația Merkel a tratat Nord Stream 2 precum ceva legat strict de afaceri, „să o separăm de politică”.

Poți să o separi tu, dar Putin nu o face și n-a făcut-o niciodată„, a declarat renumitul șahist.

„Germania a jucat un rol crucial în a paraliza Europa când deja agresiunea lui Putin se prefigura”, este de părere Garry Kasparov.

El a subliniat că toate avertizările, cererile venite dinspre Polonia, statele baltice, România au rămas fără ecou și ignorate.

Kasparov a atras atenția și că răspunsul Americii la acțiunile lui Putin în Siria și Crimeea a fost: „flexibilitate”.

Barack Obama râdea de Mit Romney la dezbaterile prezidențiale din 2012, când Mit Romney a spus în mod corect că Rusia este inamicul geopolitic nr. 1 al Americii, iar Obama i-a spus ‘lasă asta trecutului, nu mai e Războiul Rece, verifică și tu calendarul, nu suntem în anii ’80’. Era un imperiu nou, mult mai periculos, mai agresiv, pentru că Putin și-a dat seama că poate să facă cum vrea. Atâția politicieni din Vest și oameni de afaceri (…) erau dispuși să trăiască din banii lui Putin. Începând cu Gerhard Schroder, și lista e atât de lungă, atât de mulți foști prim-miniștri, miniștri de Externe, lideri de afaceri, indivizi privați erau dispuși să îl îmbrățișeze pe Putin, ignorând din nou faptul că el era un criminal de război de la bun început„, a prezentat Kasparov viziunea mai largă asupra evenimentelor din 2009 încoace.

Vreau să aud pe Angela Merkel. Trebuie să meargă la Kiev să-și ceară scuze. Vreau să îl aud pe Barack Obama, care e încă pe aici, dar pretinde că nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă. Și mulți politicieni din Europa. Încă nu își recunosc vina că l-au făcut pe Putin cine este astăzi„, a subliniat dur Kasparov.

Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător din toate timpurile, este prezent în aceste zile în București, la prima etapă a circuitului internaţional Grand Chess Tour 2022.

Fostul campion a mai fost în România la aceeași competiție și în 2021, unde a schimbat câteva mutări cu primarul Bucureștiului, Nicușor Dan.

Renumitul campion mondial de șah și opozant al lui Putin, Garry Kasparov, declara pe contul său de Twitter, la începutul lunii martie, că războiul împotriva Ucrainei a intrat în următoarea fază, una de distrugere și masacrare a civililor. El avertiza atunci că dacă Putin nu este oprit, dacă nu este împiedicat să distrugă Ucraina și să comită un genocid împotriva poporului său, ”va exista o dată viitoare, iar asta se va întâmpla în NATO, cu o amenințare nucleară fără precedent”. ”Nu-l lăsați pe Putin să escaladeze din nou, într-un moment și într-un loc ales de el”, mai spunea Kasparov.

Cine este Kasparov: de la șah, la politică

În vârstă de 59 de ani, Kasparov a fost campion mondial la șah din 1985 până în 2000. Este unul dintre cei mai mari jucători de șah din toate timpurile și cel mai bine cotat jucător înaintea lui Magnus Carlsen.

Kasparov a devenit cel mai tânăr campion mondial nedisputat la șah la vârsta de 22 de ani. A deținut titlul mondial oficial FIDE până în 1993, când o ceartă cu forul l-a determinat să înființeze o companie rivală, Asociația Profesională de Șah. A continuat să dețină Campionatul Mondial „Clasic” de șah până la înfrângerea sa de Vladimir Kramnik în 2000. Kasparov a pierdut un meci (o serie de jocuri de șah) împotriva Deep Blue, un computer

fabricat de IBM, în 1997. În ultimul timp, s-a retras din competiție, el l-a antrenat pe Magnus Carlsen, tânărul jucător din Norvegia care este actualul numărul 1 mondial.

După ce s-a retras din șah, Kasparov s-a implicat în politică. În 2005, a călătorit prin Rusia, și a vorbit împotriva lui Vladimir Putin, și atunci președinte al Rusiei. În același an, a creat Frontul Civil Unit, o mișcare politică al cărei scop principal este dezmembrarea regimului lui Putin și restabilirea democrației în Rusia.

Kasparov a fost, de asemenea, unul dintre fondatorii de la ”Cealaltă Rusia”, o coaliție de opoziție care reunește mulți politicieni de stânga și naționaliști. El a ajutat la organizarea de marșuri ale disidenților care au implicat câteva mii de oameni care se adună împotriva lui Putin și a guvernatorilor Moscovei și Sankt Petersburgului.

În octombrie 2007, Kasparov și-a anunțat intenția de a candida la președinția rusă. În noiembrie 2007, el a fost reținut de poliție la un miting la Moscova și a fost condamnat la cinci zile de închisoare. La 12 decembrie 2007, Kasparov a anunțat că trebuie să-și retragă candidatura la președinție din cauza incapacității de a închiria o sală în care cel puțin 500 dintre susținătorii săi să se poată întâlni pentru a-și susține candidatura, așa cum se prevede legal. Purtătorul de cuvânt al lui Kasparov a acuzat guvernul că folosește presiuni pentru a descuraja pe oricine să închirieze o sală pentru adunare. În 2008, Kasparov și Frontul său Civil Unit s-au alăturat mișcării Solidaritatea.

Kasparov este printre primii 34 de semnatari și un organizator cheie al campaniei online anti-Putin, denumită ”Putin trebuie să plece” în martie 2010.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol