26 octombrie 2021, 22:35

Gata cu birocrația? Legea care obligă instituțiile să nu mai ceară copii de pe acte emise de alte entități ale statului a fost aprobată de Parlament

Pentru un act ai deseori nevoie de un dosar de alte acte. Instituțiile statului te plimbă de la una la alta, până te zăpăcești sau renunți. De acum încolo, instituțiile ar trebui să își rezolve aceste probleme între ele.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se interzice instituţiilor publice să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului.

Cum sună proiectul de lege?

Proiectul de lege completează OUG 41/2016.

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”, prevede proiectul de lege.

În schimb, instituțiile pot cere respectivele documente, în format electronic, de la instituțiile ce le-au emis, cu acordul expres al beneficiarului:

”Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Propunerea este binevenită, dar ar trebui întâi să constatăm funcționarea ei. Pentru că o instituție a statului poate să rezolve treaba într-un timp infinit mai lent (sarcină în plus) și să îți sugereze că tu te-ai putea descurac mai repede?

Ce, prietene, nu ai auzit niciodată la spital: “Nu mai avem medicamentul X, dar coborîți că e jos la farmacie”.

Una peste alta, ura! RIP dosar cu șină!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.