”Va fi crunt”, asta auzi de pe la începutul lui mai, în Germania. Cu gândul la iarna care vine, la stocurile de carburanți, care nu sunt 100%, la scumpiri în lanț, la criză. Căci da, pandemia și urmările ei, plus războiul din Ucraina au afectat o lume întreagă. ”Strategul de la Kremlin” și-a propus să schimbe ordinea mondială și i-a reușit, în ciuda tuturor analizelor superficiale care se fac legat de victoriile în teren ale armatei ruse în Ucraina.
Stare de alarmă
„Suntem în plină criză a gazelor. Există o întrerupere a aprovizionării cu gaze, așa că acest pas este necesar. Prețurile sunt deja mari și trebuie să ne așteptăm la noi creșteri”, a spus ministrul într-o conferință de presă, adăugând că „Germania este într-o criză a gazelor. Gazele sunt acum o marfă rară. Prețurile sunt deja mari și trebuie să ne pregătim pentru noi creșteri”.
„Reduceți consumul de gaze!”
Habeck a făcut un apel către toți consumatorii – atât din industrie, din instituțiile publice, cât și din gospodăriile private – să reducă cât mai mult consumul de gaze, scrie Tagesschau.
Starea de alarmă este a doua dintre cele trei niveluri de escaladare a planului de urgență pentru gaze prezentat după atacul rușilor asupra Ucrainei.
Conform planului, la nivelul „stare de alertă” există o întrerupere a aprovizionării cu gaze sau o cerere excepțional de mare de gaze, dar piața este încă capabilă să facă față acestei perturbări sau cereri.
Spre deosebire de nivelul „stare de avertizare timpurie” care a fost în vigoare din 30 martie, nivelul de alertă ar putea avea consecințe semnificative pentru întreprinderi și consumatori.
”Începând din ce moment vor fi raționalizate gazele pentru industrie?”, a întrebat un jurnalist în conferința de presă a ministrului Habeck. ”Să sperăm că niciodată, este un scenariu pentru cazul în care nu luăm deciziile potrivite, dar nu e de dorit. Nu pot exclude acest lucru, dar nu este un scenariu pe care să îl avem în vedere acum”, a spus Habeck, potrivit Focus.
Ziele trecute, Rusia făcea încă un pas prin care juca pe degete Germania. Gazprom Rusia a anunțat marți că reduce cu 40% fluxurile de gaze naturale prin conducta subacvatică Nord Stream 1 către Germania. Apoi, după o zi, a anunțat o nouă reducere de până la circa 60%.
Autoritățile de la Berlin au intensificat apelurile adresate locuitorilor țării de a economisi energie, căci, din păcate, fără economia din partea populației, nu se poate.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol