25 aprilie 2024, 12:22

”Gazele sunt de acum o chestie rară”. Germania intră în a doua fază a planului de alertă. Viața fără Rusia

”Va fi crunt”, asta auzi de pe la începutul lui mai, în Germania. Cu gândul la iarna care vine, la stocurile de carburanți, care nu sunt 100%, la scumpiri în lanț, la criză. Căci da, pandemia și urmările ei, plus războiul din Ucraina au afectat o lume întreagă. ”Strategul de la Kremlin” și-a propus să schimbe ordinea mondială și i-a reușit, în ciuda tuturor analizelor superficiale care se fac legat de victoriile în teren ale armatei ruse în Ucraina.

Putin a creat un cutremur geopolitic, o criză mondială. Sunt consecințe și precedente care au fost deja create peste tot, în Germania, înăuntrul Uniunii Europene, chiar și în Elveția. Nu mai este vorba doar de victimele civile din Ucraina, care, incontestabil, reprezintă o tragedie.
Dar chiar și înainte ca Rusia să lanseze războiul din Ucraina și preocupările energetice să intre în prim-plan, noul guvern german era hotărât să dedice eforturi considerabile reformelor privind clima și energia, comentează Clean Energy Wire (CLEW). Războiul l-a determinat pe ministrul Economiei și Climei să prezinte o multitudine de amendamente la legi și la sistemele de finanțare existente și mai rapid decât era prevăzut – în special prin întărirea capacității regenerabile a țării, în special prin energia eoliană terestră – dar și să accelereze planificarea rețelei și dezvoltării conexiunilor eoliene offshore, dar și să eficientizeze capacitatea de stocare.

Stare de alarmă

Cea mai puternică economie a Europei, Germania, este și cea mai îngrijorată, mai ales din cauza dependenței sale de hidrocarburile rusești. Dar și a dependenței altora de economia sa. Germania a simțit aroma crizei înaintea multora și a tras semnalul de alarmă. Se pregătește cum crede că e mai bine pentru ea pentru a face față impactului.
Joi, Guvernul german a activat „starea de alarmă” privind aprovizionarea cu gaze naturale, mai exact a doua fază a planului său de urgență în trei etape, spunând că țara se confruntă cu o „criză” și avertizând că obiectivele de stocare pentru iarnă sunt în pericol din cauza scăderii livrărilor din Rusia.
Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat într-o conferință de presă că decizia de a ridica nivelul la „stare de alarmă” vine în urma reducerilor livrărilor rusești începând cu 14 iunie și a prețului ridicat de piață al gazelor. A treia etapă și cea mai înaltă este „starea de urgență”.
Habeck a subliniat că, în timp ce instalațiile de stocare a gazelor sunt în prezent umplute la o capacitate de 58% – mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut – obiectivul de a ajunge la 90% până în decembrie nu va fi atins fără măsuri suplimentare.

„Suntem în plină criză a gazelor. Există o întrerupere a aprovizionării cu gaze, așa că acest pas este necesar. Prețurile sunt deja mari și trebuie să ne așteptăm la noi creșteri”, a spus ministrul într-o conferință de presă, adăugând că „Germania este într-o criză a gazelor. Gazele sunt acum o marfă rară. Prețurile sunt deja mari și trebuie să ne pregătim pentru noi creșteri”.

„Reduceți consumul de gaze!”

Habeck a făcut un apel către toți consumatorii – atât din industrie, din instituțiile publice, cât și din gospodăriile private – să reducă cât mai mult consumul de gaze, scrie Tagesschau.

Starea de alarmă este a doua dintre cele trei niveluri de escaladare a planului de urgență pentru gaze prezentat după atacul rușilor asupra Ucrainei.

Conform planului, la nivelul „stare de alertă” există o întrerupere a aprovizionării cu gaze sau o cerere excepțional de mare de gaze, dar piața este încă capabilă să facă față acestei perturbări sau cereri.

Spre deosebire de nivelul „stare de avertizare timpurie” care a fost în vigoare din 30 martie, nivelul de alertă ar putea avea consecințe semnificative pentru întreprinderi și consumatori.

”Începând din ce moment vor fi raționalizate gazele pentru industrie?”, a întrebat un jurnalist în conferința de presă a ministrului Habeck. ”Să sperăm că niciodată, este un scenariu pentru cazul în care nu luăm deciziile potrivite, dar nu e de dorit. Nu pot exclude acest lucru, dar nu este un scenariu pe care să îl avem în vedere acum”, a spus Habeck, potrivit Focus.

Ziele trecute, Rusia făcea încă un pas prin care juca pe degete Germania. Gazprom Rusia a anunțat marți că reduce cu 40% fluxurile de gaze naturale prin conducta subacvatică Nord Stream 1 către Germania. Apoi, după o zi, a anunțat o nouă reducere de până la circa 60%.

Autoritățile de la Berlin au intensificat apelurile adresate locuitorilor țării de a economisi energie, căci, din păcate, fără economia din partea populației, nu se poate.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol